Το Λισβόρι της Λέσβου ήδη μοσχοβολά γλυκάνισο


Ο γλυκάνισος αποτελεί χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής γης καθώς και βασικό συστατικό για το παραδοσιακό μας απόσταγμα, το Ούζο.

Το πλούσιο άρωμα του, σφραγίζεται από τη διαδικασία της σποράς έως και την αποθήκευση του καρπού και η φετινή σπορά για το γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου υπόσχεται υψηλής ποιότητας και αρωματικό απόσταγμα!

Η καλλιέργεια και φροντίδα του αρωματικού δώρου της ελληνικής γης είναι ύψιστης σημασίας για την ποτοποιία. Για τη σπορά του γλυκάνισου, το καταρτισμένο προσωπικό παρακολουθεί τον καιρό από την αρχή του έτους και ξεκινά τη σπορά την περίοδο όπου το χώμα είναι πιο εύφορο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η σπορά πραγματοποιείται στα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι της Λέσβου. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν είναι τυχαία καθώς, χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής, θεωρείται ότι εκεί φύεται ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο! Τα κτήματα όπου καλλιεργείται ο γλυκάνισος βρέχονται από την θάλασσα και συγκεκριμένα από τον Κόλπο της Καλλονής ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού.

Για περίπου 3 μήνες ο καρπός ωριμάζει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και την κατάλληλη φροντίδα των ανθρώπων της ποτοποιίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται η συγκομιδή του. Έπειτα ο γλυκάνισος αποξηραίνεται, συλλέγεται, κοσκινίζεται και τοποθετείται σε ειδικά σακιά. Τα σακιά αποθηκεύονται με ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικό χώρο του αποστακτηρίου όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ρυθμίζονται συνεχώς, 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, ώστε να διατηρείται φρέσκος με αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του. Το αποτέλεσμα; εξαιρετικής ποιότητας με πλούσιο άρωμα γλυκάνισος.

Ο γλυκάνισος αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της μυστικής συνταγής του Ούζου Πλωμαρίου που μετρά σχεδόν 130 χρόνια. Σε συνδυασμό με τοπικό μαλακό νερό της Λέσβου από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, αλάτι από τις αλυκές Καλλονής, διάφορα άλλα βότανα της γης της Λέσβου αλλά και μοναδικά μπαχαρικά, καρπούς και βότανα από όλη την Ελλάδα όπως μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια και εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, προκύπτει ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας. Ένα απόσταγμα με κρυστάλλινη όψη, έντονα αρώματα και γλυκιά επίγευση που το απολαμβάνουμε κάθε ηλιόλουστη μέρα του χρόνου αφού όταν έχει ήλιο έχει Πλωμάρι!

Από τη σπορά του γλυκάνισου μέχρι και την απόσταξη, η αποσταγματοποιία κρατά ζωντανή την παράδοση που της κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και παράλληλα στηρίζει την τοπική κοινότητα, μιας και το γλυκόπιοτο απόσταγμα είναι γέννημα θρέμμα της Λέσβου.