Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου


Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου

                               

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος και τη φυσική ιστορία της Λέσβου

Εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στη Λέσβο πραγματοποιεί ομάδα φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από την Αγγλία.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.  Ενημερώθηκαν επίσης για τους στοιχεία της έρευνας για την γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα της Λέσβου.

Υπεύθυνος του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο είναι ο Καθηγητής Χρόνης Τζεδάκης του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τους φοιτητές ενημέρωσε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια συστηματικά και αποδεικνύει τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια που συστηματικά καλλιεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχοντας πλέον καθιερώσει το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπο προορισμό εκπαίδευσης για φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου γνώρισαν τα μοναδικά απολιθώματα και συζήτησαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τους επάλληλους ορίζοντες απολίθωσης που προκάλεσαν οι διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν στη Λέσβο την περίοδο πριν από 19 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις  και παρατήρησαν τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Ακολούθησε ενημέρωση των φοιτητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου παρουσιάσθηκαν  τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη των απολιθωμάτων για την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου καθώς και  τα γεωλογικά μνημεία και οι γεώτοποι του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φοιτητές περιηγήθηκαν  στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα σημαντικά εκθέματα.

Οι φοιτητές δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη και εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.