ΠΡΟΣΟΧΗ: Εως 30/04 επιτρέπεται το κάψιμο κλαδιών- Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπέδων


Οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης για την καύση υπολειμμάτων κλαδέματος έως τις 30 Απριλίου που ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος

 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης και ενίσχυσης του επιπέδου πυροπροστασίας και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ αριθμ. 15005 οικ. Φ.700.9 με αριθμό 1923, τεύχος Β’, της 13.5.2021 με θέμα : Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

 

Κατανοώντας την αναγκαιότητα εκτέλεσης εργασιών καύσης υπολειμμάτων σε δενδρώδεις καλλιέργειες και με δεδομένο την ανομβρία σε συνδυασμό της ενίσχυσης των ανέμων τις επόμενες ημέρες, οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της στους χώρους, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 της ανωτέρω.

 

1. Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επομένου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

1.1. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

1.2. Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

1.3. Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

1.4. Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

1.5. Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή /δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

1.6. Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

1.7. Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

1.8. Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

1.9. Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

1.10. Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών που έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι αυτή θεωρείται δεδομένη, ώστε να μην προκαλούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, σε περιουσίες πολιτών και στην ασφάλειά τους.

Οι Δήμοι προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται όπως προβούν, με τον πιο πρόσφορο κατά την κρίση τους τρόπο, στην ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω θέμα.-          

 

 

Ο  Διοικητής

 

Παναγιώτης Μ. Κυπριωτέλλης

Πύραρχος

 

 

Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών

 

Με τη παρούσα Πυροσβεστική Διάταξη:

 

• Καθορίζεται η υποχρέωση των πολιτών, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

• Προβλέπεται η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο δήμο σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους υπόχρεους.

• Σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, ύστερα από αίτημα προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας, βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, εκδίδετε Εισαγγελική παραγγελία δυνάμει της οποίας ο οικείος Δήμος προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών.

• Καθορίζεται η υποχρέωση των οικείων Δήμων να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων καθαρισμού των υπόχρεων.

• Οι υπόχρεοι οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων των οικείων δήμων και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Οι οικείοι Δήμοι οφείλουν να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 1, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια.

• Καθορίζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, στους οποίους επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).