Άσκηση «Ηνίοχος 2022»: Από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου στην Ανδραβίδα


Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών

 

Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2022» θα διεξαχθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας από την Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) η ασκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών. Σε αυτήν, θα συμμετέχουν, εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, με προσωπικό και μέσα:

 

– Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.

– Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

– Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.

– Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado».

– Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.

– Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

 

Η δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:

 

– Φάση προετοιμασίας στις 21 και 22 Μαρτίου.

– Φάση εκτέλεσης από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, η οποία θα περιλαμβάνει:

– Spotters Day την Δευτέρα 28 Μαρτίου, από τις 9:00 έως τις 19:00 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου, από τις 9:00 έως τις 19:00.

– Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) και διέλευση αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη την Παρασκευή 1 Απριλίου.

– Φάση Αναδίπλωσης από 7 έως 10 Απριλίου.

 

Η άσκηση «Ηνίοχος 2022» είναι τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων, που αφορά στη διεξαγωγή διακλαδικών και αεροπορικών επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν, στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της άσκησης θα συνεξετασθούν και αντικείμενα συνεκπαίδευσης με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της άσκησης «Ωρίων 22».

 

Η άσκηση «Ωρίων 22» θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου και αποσκοπεί στην εξέταση έργων ειδικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή τόσο των τμημάτων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ όσο και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η άσκηση «Ηνίοχος», την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων χωρών που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.