"Μπλόκο' της αστυνομίας στην αυτοψία αυτοδιοικητικων στην Βαστρια (Pics)



Μπλόκο στους Αυτοδιοικητικούς που μετέβησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Βαστριάς επέβαλλε η αστυνομία. 

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, η επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αγλαία Κυρίτση, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Απόστολος Αλατζάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας και ο επικεφαλής της συμπαράταξης πολιτών Γιάννης Σπιλανης, εφαρμόζοντας την χτεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετέβησαν στην περιοχή της Βαστριάς προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση μετά από τις πληροφορίες ότι έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί μηχανήματα για να ξεκινήσουν εργασίες για την νέα δομή.


 

Εκεί ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δυτικής Λέσβου Κώστας Πάππος, Ασανούλα Κοκκινέλλη και Ανδρέας Αξής, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης Κώστας Κουνέλλης, Πρόεδροι των γύρω χωριών και λιγοστός κόσμος, κάτω από συνεχή βροχή. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, επετράπη μόνο στους αυτοδιοικητικούς να περάσουν μέχρι την είσοδο της βαστριάς, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος στο χώρο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα. 


Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία, αύριο θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει μαζί με αντιρποσωπεία Αυτοδιοικητικών συναντήσεις με τον Νότη Μηταράκη, ενδεχομένως τον . Κ Γεραπετρίτη, αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί ξανά το θέμα, πριν υπάρξουν κινητοποιήσεις.




Ανακοίνωση της Τομεακης Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ 

Από νωρίς το πρωί κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα, συναποτελούμενη από τα μέλη της ΤΕ Στρατή Κόμβο-δημοτικό σύμβουλο Μυτιλήνης και Μπάμπη Ντινενή-γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, βρέθηκε στη θέση «Βάστρια» όπου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υιοθετήθηκε ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει αυτοψία στο χώρο και να επιβεβαιωθεί η ακριβής θέση των μηχανημάτων που προορίζονται για την κατασκευή της νέας υπερδομής.


Έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που έβαζαν προσχώματα και απέκλειαν την διέλευση στην περιοχή στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί.


Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐα Κυρίτση δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να υλοποιήσουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθέτησε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να εμποδίσουμε την έναρξη των εργασιών της νέας Υπερδομής. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με φωτογραφική διάταξη, μέσα στον αναπτυξιακό νόμο που συζητιέται τώρα στη Βουλή, αφαιρεί τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια που αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις. Είναι άλλη μια μορφή ενίσχυσης του επιτελικού κράτους για να γίνει ακόμη πιο εχθρικό απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου».    


Σε σχόλιο της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνησης της ΝΔ προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, έτσι όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αρχίζει τις εργασίες για την κατασκευή νέας υπερδομής-φυλακής στη «Βάστρια».

Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την ετυμηγορία των νησιωτών, των φορέων τους ακόμη και αιρετών, και περνά με φωτογραφική διάταξη στη Βουλή τροπολογία που αίρει τις ευθύνες ακόμη και της Τοπικής Διοίκησης για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο. 

Αποδεικνύεται ξανά ότι το αστικό κράτος είναι επιτελικό γρήγορο και αποφασιστικό όταν είναι να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και γυμνό όταν «καλείται» να προστατέψει τη ζωή του λαού.

Η δημιουργία δομής-φυλακής αποτελεί απάνθρωπο αντιλαϊκό και περιβαλλοντικό έγκλημα που μόνο χαμένους θα βγάλει τους νησιώτες, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον καθώς η δομή θα βρίσκεται στην καρδιά γιγάντιας δασικής έκτασης

Θα βγάλει κερδισμένους κατασκευαστικούς ομίλους και όλους όσους λυμαίνονται το προσφυγικό εδώ και χρόνια.

Είναι ώρα ευθύνης. Ο λαός της Λέσβου δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Όλοι στον αγώνα για να αποκρούσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.


----

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ 31.01.2022


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου (ΠΣ) αντιτίθεται στην ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τροπολογίας φωτογραφικής ρύθμισης να μεταφερθούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας για τα έργα και τις δραστηριότητες του πεδίου εφαρμογής της υπ’ αριθμ. 170613/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής δομών μεταναστών στα νησιά μας, αντίθετα με τη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής.


Όσον αφορά τις άμεσες ενέργειες για τις εργασίες κατασκευής που έχουν ήδη αρχίσει από τις 31/01/22 στη Βάστρια Λέσβου, αποφασίζει:


Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 μέλη του ΠΣ να μεταβούν στη Βάστρια για αυτοψία και να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης της τροπολογίας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και του ΠΣ με παράσταση στη Βουλή να εκφράσουν την αντίθεση τους στα σχέδια, να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, στους οποίους θα επιδώσουν την απόφαση του ΠΣ

Τέλος στο άμεσο προσεχές διάστημα, σε συνεργασία με φορείς, επιμελητήρια, εργατικό κέντρο κλπ, να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για διακοπή για ένα 24ωρο κάθε δραστηριότητας.