Η σκοπιά: «Υπερδομές……»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

 

«Ως γνωστόν το νησί της Λέσβου δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα παράτυπων μεταναστών όντας αρχικά εντελώς απροετοίμαστο.

Το δε ΚΥΤ της Μόριας όχι μόνο απέτυχε σαν λύση αλλά στην ουσία, όπως άλλωστε αποδείχτηκε, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πληγή του μεταναστευτικού σε πολλούς τομείς. Ήδη αποτελεί μέχρι σήμερα εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Επίσης είναι γνωστό, ότι τη διαχείριση του μεταναστευτικού την ανέλαβαν από την αρχή λάθος άνθρωποι και από ότι φαίνεται, οι λάθος χειρισμοί εξακολουθούν. Αυτό που παραμένει ίδιο είναι η ανορθόδοξη πολιτική επί του μεταναστευτικού. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου τα θεσμικά όργανα της πολιτείας που εκλέχθηκαν από τους πολίτες για να τους εκπροσωπούν, δυστυχώς προσβάλλουν με τη στάση τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι αιρετοί ως γνωστόν εκλέγονται για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη και είθισται να εκφράζουν την άποψή τους και την πολιτική τους θέση με επιχειρήματα. Δεν εκλέγονται για να αποστασιοποιούνται και να κρύβονται στα δύσκολα. Είναι όντως πικρή αλήθεια, πως σε αυτό το νησί σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε ενότητα μπροστά στα κοινά προβλήματα του τόπου μας.

Πάντοτε είμασταν διχασμένοι και ο καθένας έπραττε με γνώμονα το ατομικό του συμφέρον.

Μπρος σε όλα τα σοβαρά θέματα γινόμασταν και γινόμαστε έρμαια των πολιτικών μας πεποιθήσεων αλλά κυρίως της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, που έχει υπογράψει η χώρα μας, στις περιοχές εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράνομων μεταναστών πρέπει να υπάρχει χώρος καταγραφής και όχι μόνιμης φιλοξενίας, όπως παρανόμως λειτουργούσε το ΚΥΤ της Μόριας.

Ένας τέτοιος χώρος καταγραφής πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί και μάλιστα μακριά από τον αστικό ιστό. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν και όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας της περιοχής, όπου θα βρίσκεται αυτό το κέντρο καταγραφής.

Οι όποιες φωνές που αντιτίθενται σε αυτό που υπαγορεύουν οι υπογεγραμμένες συνθήκες, πιθανώς να εκφράζονται μέσα από φίλτρα ιδίων συμφερόντων.

Ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα της τοπικής κοινωνίας που ωφελήθηκε με το μεταναστευτικό, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Όμως στον αντίποδα η πλειοψηφία των απλών πολιτών δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό. Η τοπική κοινωνία δεν εισέπραξε έστω ένα αντισταθμιστικό όφελος με μόνιμο χαμηλό ΦΠΑ, με φθηνά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τοπική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, με μείωση της ανεργίας, με τόνωση του πρωτογενούς τομέα (π.χ. των ελαιοπαραγωγών) κλπ.

Τί από όλα αυτά κέρδισε ο Λέσβιος πολίτης, που να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή του ζωή, ώστε να αντισταθμιστεί με κάποιο τρόπο η όποια βλάβη υποστεί ο τόπος από το μεταναστευτικό; Δυστυχώς πέραν των αρνητικών επιπτώσεων ουδέν θετικό προέκυψε όλα αυτά τα χρόνια για το νησί της Λέσβου.

Οι δε προβλέψεις για το μέλλον δυσοίωνες με τη δημιουργία μιας υπερδομής τη στιγμή που ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης μια υπερδομή στη Λέσβο καθιστά μη αναγκαία μια δομή στη γειτονική Χίο και τη μικρή δομή της Σάμου θα της επιτρέπει να λειτουργεί με χαμηλό και ελεγχόμενο αριθμό μεταναστών. Η δε έτερη δομή φιλοξενίας στο Μαυροβούνι εδώ στη Λέσβο όντας κοντά σε αστικό ιστό ομοίως λειτουργεί κατά παράβαση των συμφωνηθέντων. Οι αποφάσεις των εκλεγμένων είναι εκείνες που καθορίζουν την πορεία του μεταναστευτικού σε τοπικό επίπεδο και η μη ορθή διαχείριση θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για όλους.

Επίσης ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει να έχει μνήμη επιλεκτική. Οφείλει να θυμάται τί έκαναν και τί έλεγαν και οι προηγούμενοι εκλεγμένοι που ορισμένοι εμφανίζονται τώρα ως επιτιμητές των τωρινών αιρετών. Το 48% της προτίμησης του κόσμου που έλαβε η σημερινή δημοτική αρχή υποδηλώνει και το μέγεθος της ευθύνης της έναντι των πολιτών που την επέλεξαν. Να γίνει επίσης κατανοητό, πως είμαστε όλοι υπόλογοι για τις πράξεις και τις επιλογές μας απέναντι στα παιδιά μας. Χρέος μας να τους αφήσουμε ένα τόπο με καλύτερο μέλλον και προοπτική. Να μείνουν λοιπόν στην άκρη οι διαξιφισμοί και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και ας εργαστούν όλοι οι αιρετοί για το καλό του τόπου με λύσεις ουσίας για το μεταναστευτικό. Με λύσεις που θα ωφελήσουν τους ντόπιους και το νησί μας.»