Υπουργείο Εξωτερικών σε Έλληνες στην Ουκρανία: Αναχωρήστε άμεσα από τη χώραΝέα ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας με την οποία οι Ελληνικές αρχές τους καλούν να αναχωρήσουν «άμεσα» από τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση με την οποία αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Το ΥΠΕΞ συνιστά επίσης «στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο» υπενθυμίζοντας ότι «εν προκειμένω το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία και πριν από τρεις ημέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, ζητώντας τους τότε «να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο» με τη σημερινή οδηγία να υποδηλώνει την ανησυχία που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη στην περιοχή.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, στο Newsbomb.gr ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε περίπτωση ρωσικής εισβολής οι Έλληνες της περιοχής θα βρεθούν στη ζώνη πυρός.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο, έχει ήδη καταρτιστεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται άμεσα τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας, με το ΓΕΕΘΑ και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να έχουν καθοριστικό ρόλο. Είναι εξαιρετικά πιθανό, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, να ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας για τυχόν μεταφορές πολιτών ή για τη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτά ξενοδοχεία.

Στην επίμαχη περιοχή εκτιμάται ότι ζουν περίπου 100.000 Έλληνες ομογενείς και η ασφάλειά τους είναι μια από τις προτεραιότητες της χώρας σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οδηγός για το νέο αυτό σχέδιο αναφορικά με την Ουκρανία, θα είναι η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας». Η επιχείρηση αυτή είχε εκπονηθεί και εκτελεστεί τον Αύγουστο του 1993 έτσι ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Έλληνες της Αμπχαζίας και είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Ουκρανία

Συνεκληθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

 

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

 

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

 

Πηγη newsbomb.gr