Καθυστέρηση στην υλοποίηση της ανάπλασης της προκυμαίας Μυτιλήνης


Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης, στη Μυτιλήνη, και αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, της προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς, εκτιμώμενης αξίας 6.435.015 Ευρώ, καθώς εργολήπτρια εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Αιγαίου, προσέφυγε την προηγούμενη Τετάρτη σε νέα ένδικα μέσα.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε προσφύγει στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών καθώς οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τους δύο πρώτους μειοδότες ήταν δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών που υποβλήθηκαν.

Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε όχι γιατί εξέτασε επί της ουσίας την υπόθεση αλλά γιατί υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην ηλεκτρονική υπογραφή της προσφεύγουσας εταιρείας.

Την προηγούμενη Τετάρτη προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Μυτιλήνης που υποχρεούται εντός 30 ημερών να εκδώσει την απόφασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31/8/2021, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, υπέγραψε την προκήρυξη της διαδικασίας ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με ημερομηνία δημοπράτησης, την 7η Οκτωβρίου 2021.

 

Από τη μελέτη προβλέπεται:

 

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτηρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

 

Πηγη https://www.ertnews.gr