Γιάννης Μπουρνούς: Σε δεινή θέση ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων στο Βόρειο Αιγαίο


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την εξαιρετικά δεινή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων.

 

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πρώτου πανδημικού κύματος, σημειώνει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, τα τουριστικά λεωφορεία στην πλειοψηφία τους βρίσκονται ουσιαστικά ακινητοποιημένα, προκαλώντας στους ιδιοκτήτες και στους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης. 

 

Ο κ. Μπουρνούς επισημαίνει ότι μόνο για τους ιδιοκτήτες των περίπου 150 τουριστικών λεωφορείων  που επιχειρούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι ζημιές, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι πενιχρές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν οδήγησαν σε πρωτοφανή έλλειψη οικονομικής ρευστότητας. 

 

Επιπλέον, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην εντάξει στον Αναπτυξιακό Νόμο τις εν λόγω επιχειρήσεις, στερώντας τους αδικαιολόγητα  ένα σημαντικό εργαλείο ανάκαμψης και περαιτέρω ανάπτυξης του σημαντικού αυτού κρίκου της τουριστικής αλυσίδας.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς συμμεριζόμενος την αγωνία και γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -  ιδιαίτερα κατά τη διετή υγειονομική κρίση - οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα τουριστικά λεωφορεία, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να στηρίξουν άμεσα τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων, να προβούν στην αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να εντάξουν, έστω και τώρα, τις επιχειρήσεις αυτές στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2022

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τουρισμού

 

Θέμα: «Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων στο Βόρειο Αιγαίο.»

 

Ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων, που ήρθε εξ’ αρχής - ήτοι από τις αρχές του 2020 - αντιμέτωπος με τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω της υγειονομικής έκτακτης κατάστασης, έχει περιέλθει, πλέον, σε εξαιρετικά δεινή θέση.

 

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πρώτου πανδημικού κύματος - και των υπολοίπων που ακολούθησαν - τα τουριστικά λεωφορεία στην πλειοψηφία τους βρίσκονται ουσιαστικά ακινητοποιημένα, προκαλώντας στους ιδιοκτήτες και στους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης.

Επισημαίνεται ότι μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου επιχειρούν περίπου 150 τουριστικά λεωφορεία ενώ σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Αιγαίου οι ζημιές στις εν λόγω επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την στήριξη τους αλλά και οι πενιχρές - εκτός πραγματικότητας -  αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν, όπως αυτές του Ιουλίου και Αυγούστου του 2020 για τη μειωμένη πληρότητα, οδήγησαν, αναμενόμενα, σε πρωτοφανή έλλειψη οικονομικής ρευστότητας.

Επιπλέον, στη δυσχερή, στο όριο της κατάρρευσης, επικρατούσα κατάσταση για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων και τους εργαζόμενους σε αυτά, προστίθεται η μη ένταξη τους στον Αναπτυξιακό Νόμο και, κατά συνέπεια, ο αποκλεισμός τους από κάθε δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων για επενδυτικά σχέδια, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάκαμψης και περαιτέρω ανάπτυξης του σημαντικού αυτού κρίκου της τουριστικής αλυσίδας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι ο, κατά αρμοδιότητα, σχεδιασμός των Υπουργείων για την άμεση στήριξη του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων;

Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός, με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων, να προβεί στην αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων;

Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να εντάξει στον Αναπτυξιακό Νόμο τις ως άνω επιχειρήσεις προκειμένου να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω;