Άμεση λειτουργιά της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης ζητά η Πυξίδα


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Σήμερα Τρίτη 1/02/2022 η παράταξή μας (ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ) εκπροσωπούμενη από τις δημοτικές συμβούλους, Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Ζερβού Μαρία και Χιωτέλλη Εριφύλη συναντήθηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης, κ. Αλεξανδρή Δήμητρα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της παράταξής μας στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα η Πρόεδρος της επιτροπής.

Θέσαμε στην πρόεδρο το θέμα  του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής καθώς και την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης της.

Είναι φανερό πως όλα αυτά τα χρόνια η ίδια η επιτροπή δεν ενεργοποιήθηκε(αν και συγκροτήθηκε από το 2019) και δεν συνέβαλε με κανένα τρόπο στην στήριξη των θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται, που η ανεργία αυξάνει που η κοινωνία δυστυχώς πολύ συχνά γίνεται μάρτυρας φαινομένων βίας και κακοποίησης γυναικών, σε μια περίοδο που η γυναικοκτονία  σοκάρει και θυμώνει κάθε δημοκρατικό πολίτη, η επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό των γυναικών.

Είμαστε ακόμα πολύ πίσω από το να δημιουργήσουμε σταθερούς θεσμούς στήριξης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως έστω και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε!

Με ειλικρινή τη διάθεσή μας να βάλουμε πλάτες για να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια καταθέσαμε στη κ. Αλεξανδρή τις παρακάτω προτάσεις  σαν μια πρώτη βάση για συζήτηση:

Πιστεύουμε λοιπόν πως η επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει  συντάσσοντας ένα κανονισμό λειτουργίας στον οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής καθώς και η βασικοί άξονες δράσης της.

Είναι σημαντική η δικτύωση της επιτροπής με τις συλλογικότητες που ασχολούνται με θέματα ισότητας των γυναικών αλλά και η συνεργασία της με την  Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας καθώς  την Επιτροπή Ισότητας των φύλλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Ισότητας των Φύλων.

Σε συνεργασία με την επιτροπή του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορεί να διεξάγει έρευνα για το ποσοστό εκπροσώπησης σε θέσεις ευθύνης στον Α΄και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης στο Δήμο μας και στην Περιφέρειά μας.

Είναι σημαντικό επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο εργασίας.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και  επιμόρφωση ανδρών και γυναικών στους χώρους εργασίας καθώς και των αιρετών όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης,   για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκηση βίας και διακρίσεων με αναφορά το φύλλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Να ενημερώσει για το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία καταγγελίας σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκησης κάθε είδους βίας στο χώρο εργασίας.

Να στηρίξει και να ενισχύσει θεσμούς που προστατεύουν κακοποιημένες γυναίκες.

Να προχωρήσει σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 8ης Μάρτη με θέμα κακοποίηση-σεξουαλική παρενόχληση-γυναικοκτονία.

Τονίσαμε επίσης στην Πρόεδρο πως η επιτροπή πρέπει να διεκδικήσει οικονομική στήριξη στα πλαίσια του προϋπολογισμό του Δήμου Μυτιλήνης για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της.

Η συζήτηση με την πρόεδρο της επιτροπής έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε σύντομο διάστημα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συλλογικοτήτων.

Περιμένουμε την άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής γιατί πιστεύουμε πως ακόμα και σήμερα παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και παρά την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές ανισότητες, (στο χώρο της εκπαίδευσης της εργασίας της ανάληψης θέσεων ευθύνης ) τις οποίες πρέπει να υπερβούμε αν θέλουμε να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και για δημοκρατία!

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ