Πλούσιος ο απολογισμός δραστηριοτήτων έτους 2021 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 η διαδικτυακή εκδήλωση «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ…» για την παρουσίαση του απολογισμό δράσεων για το έτος 2021 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου κα. Α. Βατή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Γ. Σπιλάνης, Καθ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, η κα. Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κα. Κ. Στρατάκη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κας. Μ. Παπαδανιήλ, ο κ. Δ. Μαλιαρός, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι συλλόγων της Λέσβου, πολλοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Λέσβο, τη Λήμνο και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτοικοι της Λέσβου και πολλοί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Ν. Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη χρονιά που πέρασε για το Μουσείο υπερνικώντας τις δυσκολίες της πανδημίας, την οποία σηματοδότησαν οι δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τη διεθνή προβολή του.


Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Ν. Ζούρος, παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2021 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2022 και αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα χρονιά.

 

Απολογισμός δράσεων 2021

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, διανύει τον 26ο χρόνο από την ίδρυση του και συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας από τα εγκαίνια των κτηριακών του εγκαταστάσεων τον Σεπτέμβριο του 2001. Το 2021 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές της ιστορίας του αφού παρέμεινε κλειστό για το κοινό από τον Νοέμβριο του 2020 έως τις 13 Μαΐου του 2021 λόγω των περιορισμών για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο το Μουσείο συνεπές με το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του που ήταν και παραμένει η εξωστρέφεια, ανταποκρίθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και συγχρονίστηκε με τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις λόγω της πανδημίας, δρομολογώντας πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση την ψηφιακή του παρουσίας, ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του.

Συγκεκριμένα το Μουσείο αξιοποίησε πολλαπλά το ψηφιακό υλικό ως μέσο για την ενίσχυση της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης, της ανακάλυψης και της βιωματικής εμπειρίας του φυσικού και του ψηφιακού επισκέπτη. Δημιούργησε νέες ψηφιακές παρουσιάσεις, νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, αναβάθμισε την παρουσία στις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα, προώθησε την επικοινωνία αξιοποιώντας τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για να διατηρήσει και να επεκτείνει την επαφή του με το κοινό.

Μέσω των ψηφιακών εφαρμογών το Μουσείο ανέδειξε τον πλούτο των τεκμηρίων που συγκροτούν τις συλλογές του και δημιούργησε συναρπαστικές εμπειρίες για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του.

Παράλληλα όμως το 2021 αναδείχθηκε ως μια από τις πλέον παραγωγικές και ελπιδοφόρες χρονιές από την ίδρυση του, λόγω των πολλαπλών θετικών εξελίξεων που καταγράφηκαν σε αυτή την περίοδο

Ταυτόχρονα συνέχισε χωρίς διακοπή τις εντατικές εργασίες των σωστικών ανασκαφών και συντήρησης των απολιθωμάτων που αποκαλύπτονται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Στον τομέα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και στην περιοχή της Θερμής που προσέφεραν μεγάλη προβολή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Μουσείο κατάφερε με επιτυχία να λειτουργήσει το 2021 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, καταφέρνοντας άριστα να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του 2021 το Μουσείο, κατά το χρονικό διάστημα που παρέμεινε ανοικτό ανέπτυξε δραστηριότητα στους τομείς της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των 23.602 επισκεπτών του στο χώρο του Μουσείου και των επισκεπτών των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και της έκθεσης «Ο Αλιγάτορας της Λιώτας».

Παράλληλα οργάνωσε στη Γερμανία της έκθεση “Understanding Climate Change”.

Επίσης, καθόλη τη διάρκεια του έτους ανέπτυξε δραστηριότητα στην ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων προβολής για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Λέσβου που αξιολογήθηκε για άλλη μια φορά με επιτυχία ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το Μουσείο υλοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυση του και απασχολεί σημαντικό αριθμό συνεργατών.

Μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων τη χρονιά που πέρασε ήταν η δημιουργία μιας νέας πτέρυγας για την αποθήκευση των νέων ευρημάτων των ανασκαφών.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της χρονιάς που πέρασε ήταν η συνέχιση υλοποίησης σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», του Υποέργου 6 «Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων» της Πράξης «Κατασκευή - Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου» και η έναρξη υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου στο πλαίσιο της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου καθώς και η αναβάθμιση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείο στο πλαίσιο της Πράξης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη»

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.

Το Μουσείο ανταποκρίνεται με επάρκεια στην σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα Μουσεία την σύγχρονη εποχή, να στραφούν και πάλι προς τους επισκέπτες και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

 

Απονομή τιμητικού διπλώματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Λέσβου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικού διπλώματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Λέσβου που συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην “Τέχνη της Φύσης - Forest Art - Nature Art” που οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την International Forest Art Association - Verein für Internationale Waldkunst e.V. και το Bergstraße-Odenwald UNESCO Global Geopark από 13-15 Οκτωβρίου 2021 στη Λέσβο.

 

Ειδικότερα, δόθηκαν τα κάτωθι τιμητικά διπλώματα:

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Δημοτικό Σχολείο Παπάδου

Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου.