ΒΙΝΤΕΟ: Φαρμακεία – Ξέμειναν από παυσίπονα, αντιπυρετικά & εισπνεόμενα

ΠΗΓΗ MEGA TV

Με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα και χιλιάδες πολίτες να νοσούν παραμένοντας ωστόσο στο σπίτι τους, στα φαρμακεία αρχίζουν να καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής.

Η απότομη εξάπλωση της «Όμικρον» έφερε αύξηση στη ζήτηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εκτός από τις ουρές για τη διενέργεια rapid tests, οι πολίτες σχηματίζουν ουρές και για την αγορά αντιπυρετικών, αντιβιωτικών και εισπνεόμενων.

 

Έλλειψη στα εισπνεόμενα

Μεγαλύτερη έλλειψη ωστόσο παρουσιάζουν τα εισπνεόμενα καθότι σχετίζονται με το αναπνευστικό που πλήττεται από τον κορωνοϊό.

Ίδια η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κόσμος ταλαιπωρείται για να βρει ένα παυσίπονο.

«Δεν λαμβάνουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε σε συγκεκριμένα αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, κορτιζόνες, μάσκες αυξημένης προστασίας και δευτερευόντως οξύμετρα, θερμόμετρα, χειρουργικά γάντια. Όσον αφορά τα αντιπυρετικά, το πρόβλημα εντοπίζεται σε επώνυμα σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας, για τα οποία όμως υπάρχουν όμοια φάρμακα άλλων εταιρειών», λέει ο Σπύρος Λιβαδάς, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

Αιτία των ελλείψεων εκτός από την αυξημένη ζήτηση φαίνεται να είναι και το κλείσιμο λόγω εορτών και των εταιρειών εφοδιασμού.

«Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Αυτή την εποχή εκτός από τον κορωνοϊό έχουμε και άλλες λοιμώξεις. Το καλό είναι ότι υπάρχουν υποκατάστατα στα αντιπυρετικά», αναφέρει ο Γιάννης Δαγρές, Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ζητά από τον κόσμο να κάνει υπομονή και να είναι ψύχραιμος.

«Ελάτε να πάρετε τα self tests μέχρι το Σάββατο», καταλήγει για τα τεστ στα παιδιά ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.