Θεοφανεια χωρίς Κορονοιο πριν δυο χρόνια - Δείτε τι έγινε το 2020.. με τσουχτερό κρύο στον αγιασμό των υδάτων στην Μυτιλήνη (Βίντεο)


Τα Θεοφάνεια, ή πιο απλά τα Φώτα, είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού

Τα Θεοφάνεια, ή πιο απλά τα Φώτα, είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και τιμάται με μια σειρά εθίμων, όπως τα κάλαντα, η ανέλκυση του Σταυρού, ο αγιασμός των υδάτων και των οικιών κ.α.

Σύμφωνα με το έθιμο, λοιπόν, τα Κάλαντα των Φώτων ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της γιορτής σε πολλές παραλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων αρχίζουν με τους στίχους: «Σήμερα είν’ τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…».

Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή «φώτιση»......

 

-Θεοφανεια 2020.. χωρίς κορονοιο

Με τη λαμπρότητα που επιτάσσει η ημέρα, εορτάστηκαν πριν δυο χρόνια 06-01-20 τα Θεοφάνια σε όλη την Λέσβο.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός στη Μυτιλήνη, όπου ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος προέστη της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε τον μέγα Αγιασμό.

Ακολούθησε πομπή προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου  ο Μητροπολίτης τέλεσε την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν πιστοί οι οποίοι είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα στην προκυμαία Μυτιλήνης.

Στον αγιασμό παραβρέθηκαν οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου αλλά και πλήθος ιερέων.

Παρά το τσουχτερό κρύο, 7 Μυτιληνιοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό.

Δείτε τι έγινε το 2020 στον αγιασμό των υδάτων στην Μυτιλήνη