ΒΙΝΤΕΟ: «Καλπάζει» η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα

ΠΗΓΗ MEGA TV

Με τα εμβόλια και ιδιαίτερα η ενισχυτική 3η δόση να αποδεικνύονται καταλύτης στην εξέλιξη της πανδημίας και ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον η κυβέρνηση πατά γκάζι στους εμβολιασμούς.

Τα πιστοποιητικά πλέον θα έχουν διάρκεια 7 μηνών. Από την 1η Φεβρουαρίου κανένας εμβολιασμένος είτε με μονοδοσικό είτε με εμβόλιο δύο δόσεων δεν θα απολαμβάνει τα προνόμια ελευθερίας και πρόσβασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους αν δεν έχει κάνει την 3η ενισχυτική δόση εμβολίου μέσα στον Ιανουάριο.

«Το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει εννιά μήνες αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια ως προς την πρόσβαση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Με την Όμικρον να σαρώνει τη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο MEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε νεότερες ηλικίες με τους 50 ετών και πάνω να παίρνουν σειρά.

«Παρακολουθώντας και σταθμίζοντας τα δεδομένα και της δυναμικής της πανδημίας αλλά και των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψη ό,τι χρειαστεί να το κάνουμε θα το κάνουμε» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Νέα μέτρα στο τραπέζι… της εστίασης

Μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση την οποία αναμένουν οι επιστήμονες στο τραπέζι πέφτουν και άλλα μέτρα για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.

Αυτήν την ώρα εξετάζεται για τους εσωτερικούς χώρους να επανέλθουν οι κανονισμοί για τις προβλεπόμενες αποστάσεις και της μειωμένης χωρητικότητας για την αντιμετώπιση της διασποράς.

Ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί και το ακόμη πιο σκληρό μέτρο του ολικού αποκλεισμού των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, μπαρ κι καφέ ακόμη κι αν έχουν κάνει προηγουμένως rapid ή self test.

«Θα καταλήξουμε σε ένα οριστικό πλέγμα μέτρων θεραπείας της ζημίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που έπαθαν ζημιές μεγαλύτερη του μέσου όρου» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα ποσά που θα μοιραστούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ και κρατικού προϋπολογισμού θα είναι λελογισμένα και αναλογικά με τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεων από την περίοδο των εορτών