ΒΙΝΤΕΟ: Κοντά στα 8.000 κρούσματα σε παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

ΠΗΓΗ MEGA TV

Συναγερμός έχει σημάνει για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την εβδομάδα 20 – 26 Δεκεμβρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 – 18 ετών είναι 10.293, αποτελώντας το 22% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα στα παιδιά ανέρχονταν σε 8.355.

Με αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων αργότερα μέσα στον Γενάρη φουντώνει, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι λύση αποτελεί ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας.

 

Έρχονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Τα σχολεία και το άνοιγμά τους με ασφάλεια απασχολεί τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και τους ειδικούς. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση, αλλά οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων δείχνουν ότι έρχονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε την παράταση του ανοίγματός τους μετά τις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στην υγειονομική εικόνα της χώρας.

Στο θέμα που «καίει» την εκπαιδευτική κοινότητα, από μαθητές και γονείς μέχρι καθηγητές και δασκάλους, αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το να μην ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο οι ειδικοί θα συζητήσουν την άλλη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα, με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε ερώτηση ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές, ο κ. Πλεύρης δεν θέλησε να απαντήσει, καθώς είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και περιμένει να ακούσει τους ειδικούς.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα της διασποράς της μετάλλαξης και εμείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Θα αξιοποιήσουμε ότι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, πολύ αυστηρά τεστ για να είμαστε σίγουροι κατά την επιστροφή στα σχολεία.

Τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν και καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έκλεισαν μόνο 200 τμήματα από 80.000 τμήματα σε όλη την χώρα. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.


Τι προτείνουν ειδικοί

Εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη, στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων έχουν αναφερθεί και επιστήμονες.

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί, μιλώντας στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τα σχολεία τη συνεχή τους καλή λειτουργία.

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων, όπως είπε, «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».