Τον 102χρονο Γιάννη Καραγεωργίου πολεμιστή κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τίμησε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου


Με αφορμή την Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από τους ναζιστές κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη επισκέφτηκαν την 26.01.2022 τον Οίκο Ευγηρίας Μυστεγνών  προκειμένου να συναντήσουν τον Γιάννη Καραγεωργίου ο οποίος πρόσφατα γιόρτασε τα 102α γενέθλια.

Ο εκ Σκαλοχωρίου μπαρμπά Γιάννης, όπως τον αποκαλούν, αποτελεί «μνημείο» της Ελληνικής ιστορίας, καθώς πολέμησε το ναζισμό, βρέθηκε στα στρατόπεδα της Γκεστάπο και στις φυλακές της Αυστρίας και είδε με τα μάτια του να εκτελούνται από το ναζιστικό καθεστώς εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του, να τον ευχαριστήσει εκ μέρους όλων των πολιτών του Βορείου Αιγαίου για τον αγώνα που έδωσε και ανανέωσε το ραντεβού του μαζί του  για του χρόνου την ίδια ημέρα, προσφέροντας του συμβολικά δώρα. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άλλους τροφίμους του Οίκου Ευγηρίας ανταλλάσοντας ευχές για την νέα χρονιά.

 

Αμέσως μετά έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά επισκεφτήκαμε σήμερα τον Οίκο Ευγηρίας της κας. Χατζηγιαννάκη και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους τροφίμους αλλά κυρίως με τον Γιάννη Καραγεωργίου, έναν άνθρωπο σύμβολο μνήμης για όλους εμάς, ο οποίος στάθηκε όρθιος απέναντι στον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα, την μνήμη των θυμάτων του οποίου εορτάζουμε αύριο. Είμαστε εδώ για να στείλουμε μαζί με τον μπάρμπα Γιάννη μήνυμα αντοχής και θάρρους για να αντέξουμε κόντρα σε όλους τους «πολέμους» που ζούμε σήμερα. Χάρηκα που είδα ανθρώπους ευτυχισμένους με ζωντάνια και οφείλω να συγχαρώ την διοίκηση του Οίκου Ευγηρίας και το προσωπικό για την άψογη δουλειά που κάνουν στηρίζοντας τους απόμαχους της ζωής».

 

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού δήλωσε:

«Είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε τον σεβασμό μας στον σύγχρονο Οδυσσέα συντοπίτη μας Γιάννη Καραγεωργίου,  ζωντανό σύμβολο μνήμης της θηριωδίας του Ναζισμού- Φασισμού ο οποίος επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις μέρες μας εκτιμώ ότι η επισήμανση του Αντόνιο Γκουτέρες Γ.Γ του ΟΗΕ  , "το μίσος που αρχίζει για τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους".  Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να ενωθούμε στον αγώνα για τις οικουμενικές αξίες προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους", μας είναι απαραίτητος μπούσουλας προκειμένου όχι μόνο να λεγόμαστε αλλά να είμαστε Άνθρωποι».