Λάθη στο κτηματολόγιο έχουν θέσει σε κίνδυνο περιουσίες στον Αφάλωνα της Λέσβου (video)


Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν κάτοικοι του Αφάλωνα προκειμένου να διεκδικήσουν τα ακίνητά τους που σύμφωνα με την πρώτη κτηματόγραφηση που ολοκληρώθηκε το 2005 φέρονται να ανήκουν στην Κτηματική Περιφέρεια της Μόριας, του πλησιέστερου δηλαδή στον Αφάλωνα, χωριού.

Όταν το 2005 έγινε η μεταφορά των εγγραφών από το Υποθηκοφυλακείο στο Κτηματολόγιο τότε οι περιουσίες κατοίκων του Αφάλωνα εγράφησαν στην Κτηματολογική Περιφέρεια της Μόριας. Δεν ακολούθησαν διορθώσεις με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαπιστωθεί από τους ιδιοκτήτες όταν προχώρησαν σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες.

Τότε οι Μηχανικοί που έκαναν το τοπογραφικό διαπίστωσαν ότι το οικόπεδο ή το κτήμα για παράδειγμα βρισκόταν στην κτηματολογική περιφέρεια της Μόριας, όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο δικηγόρος κ. Προκόπης Τζιμής.

Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν τα λάθη  όταν έγινε η νέα κτηματογράφηση σε άλλες περιοχές του Αφάλωνα. Διαπίστωσαν ότι αυτή είχε γίνει κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας το 2005.

Ο κ. Τζιμής πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και κοστοβόρο διότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν μαζική προσφυγή.

Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς του ανθρώπους να επανακτηματογραφήσουν τα ακίνητά τους στη β΄φάση του κτηματολογίου με μια σύμβαση με το ανάδοχο του έργου, τόνισε ο πρόεδρος του Β.Α. του ΤΕΕ κ. Στράτος Μανωλακέλλης.

Πηγή www.ertnews.gr