K. Μουτζούρης «Τιμή και Μνήμη στους αγωνιστές-ελευθερωτές της πατρίδας και της Λέσβου, της νικηφόρας μάχης του Κλαπάδου»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  παραβρέθηκε σήμερα 8.12.2021 στις Επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης του Κλαπάδου, που χάρισε την ελευθερία σε ολόκληρη τη Νήσο Λέσβο  από την πολυετή Οθωμανική κατοχή. Οι  Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Αντιπροέδρου  της Βουλής των Ελλήνων Χαράλαμπου Αθανασίου , του, του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου και των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Από την Περιφέρεια το παρών έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας.


Ο Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Καλλονή χοροστατούντων των   Σεβασμιότατων   Μητροπολιτών Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου και Μυτιλήνης-Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου.   Ακολούθως μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Τυρανιδίου στο ομώνυμο ύψωμα όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 8η Δεκεμβρίου του 1912 ξημέρωσε με  τη νήσο Λέσβο ελεύθερη μετά από 450 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς. Η τελική μάχη μεταξύ των Ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων και των στρατευμάτων των κατακτητών,  στα υψώματα του Κλαπάδου, επανάφερε  ολόκληρη τη νήσο στην Ελληνική κυριαρχία. Η μάχη που δόθηκε για την ελευθερία δεν ήταν αναίμακτη. Τιμούμε σήμερα με ευγνωμοσύνη όσους πολέμησαν και πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία, στο βωμό για την ελευθερία της πατρίδας.  Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά τους  για να σταθούμε αντάξιοι της θυσίας  τους.  Τιμή και Μνήμη στους αγωνιστές-ελευθερωτές της πατρίδας και της Λέσβου, της νικηφόρας μάχης του Κλαπάδου ».