Οι αποφάσεις της σύσκεψης των αρμόδιων φορέων για να σταματήσει η διασπορά των κρουσμάτων COVID στη ΛέσβοΣύσκεψη με τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου Πανάγος Μ. Κουφέλος, σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του COVID 19. Στη σύσκεψη προέδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χίου με αρμοδιότητα στη Δημόσια Υγεία για το Βόρειο Αιγαίο Παντελής Βρουλής και συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στόχος να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που πιθανότατα θα παρατηρηθεί τις επόμενες ημέρες των εορτών ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να γίνει το μέγιστο δυνατό προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας και να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών .


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου Πανάγος Κουφέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στο νησί και προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων και υγειονομικών αρχών. Κατατέθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες ενώ τονίστηκε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνέχιση του εμβολιασμού αν και το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού το οποίο συνεχώς αυξάνεται , ανέρχεται στο εβδομήντα τα εκατό και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η ανάγκη για εμβολιασμό είναι επιτακτική, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους όσοι μολύνονται πλέον από τον κορωνοϊό και νοσούν σοβαρά είναι ανεμβολίαστοι. Λόγω του ότι αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο επικίνδυνα, πρωτίστως για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την επιβάρυνση του ΕΣΥ και δευτερευόντως για την αποφυγή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ένα μέτρο για το οποίο η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει κάθετα αντίθετη, οφείλουμε όλοι με ατομική και συλλογική ευθύνη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των εορτών . Θετικά δε, κρίνεται η αύξηση ενδιαφέροντος για εμβολιασμό το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκαλεί διάχυτη αισιοδοξία.

 Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις οδηγίες που έχουν δοθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και αφορούν σε

• τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας

• Αύξηση ελέγχων της αστυνομίας σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη και αισιόδοξη. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων αρμοδίων φορέων και υγειονομικών αρχών. Το σύνολο των διαχειριστικών αποφάσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης της πανδημίας, της πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».

Αναλυτικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι :

Δημήτριος Μαλλιαρός, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ελευθέριος Ντουρουντούς, Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου

Ελεονώρα Μανιάτη , Υπεύθυνη για τον ΕΟΔΥ στη Λέσβο, προϊσταμένη του ΚΥ Μυτιλήνης ,

Ειρήνη Ιατρουδέλλη, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ψούνος Αθανάσιος , Υποδιευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Νατάλε Θεοφανόπουλος Πέζερ, Εκπρόσωπος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Ευάγγελος Μυρσινιάς , Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου

Ιωάννης Μουτζούρης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Ευάγγελος Χαλκοδαίμων, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου καλλονής

Νικόλαος Γιαννάκας, Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Λέσβου

Αικατερίνη Στρατάκη, Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου

Τιμολέων Θεοφανέλλης, Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου