ΒΙΝΤΕΟ: Ανησυχία από τη συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Λέσβου


Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Μυτιλήνης τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. 

Όπως τόνισε η αυξητική τάση άρχισε να εμφανίζεται από τις 12 Νοεμβρίου, ενώ κορυφώθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Ζήτησε από όλους καλύτερη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης καθώς τα κρούσματα στη Λέσβο κινούνται σε διψήφιο αριθμό. Συνολικά από την αρχή του μήνα έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από 1300 κρούσματα.

Παρακολουθούμε με δύο δείγματα την εβδομάδα τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού Μυτιλήνης, τόνισε ο κ. Θωμαϊδης.

Αναφερόμενος σε μια μελέτη που έγινε στο Λονδίνο, τόνισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 καθώς όπως είπε η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη, με σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κυρίως στους άνω των 60.

Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωριά όπως τα Χίδηρα και Βατούσα της Λέσβου που δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, σήμερα εμφανίζουν με αποτέλεσμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί διαγνωστικούς ελέγχους στους κατοίκους.

 

Π. Βρουλής: «Ζητάμε προτεραιότητα στην ταχύτητα της ιχνηλάτησης στις ‘κόκκινες’ περιοχές όπως η Λέσβος»

Επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ απέστειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητώντας επιτάχυνση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορονοϊού για να προληφθεί η διασπορά που παρατηρείται εδώ και ενάμιση μήνα στη Λέσβο και προβληματίζει τις αρχές.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, γιατρός και ο ίδιος, Παντελής Βρουλής, «στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στην περιφέρεια για να εξεταστούν οι τρόποι καλύτερης διαχείρισης των μέτρων που ισχύουν κατά του κορονοϊού, κατατέθηκαν στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές για καθυστέρηση στη διαδικασία ιχνηλάτησης που φτάνε από 5-10 ημέρες, χρόνος που χάνεται για τη διαχείριση της κατάστασης. Είναι κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν αλλά λόγω της συνεχιζόμενης αυξητικής τάσης που σημειώνει η Λέσβος, ζητήσαμε να υπάρχει προτεραιότητα της διαδικασίας της ιχνηλάτησης για τις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο όπως η Λέσβος».

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη να γίνει καμπάνια ενημέρωσης αλλά και στοχευμένη ενημέρωση για την τήρηση μέτρων στις εκκλησίες.

Πηγή www.ertnews.gr