ΒΙΝΤΕΟ: Τι αλλάζει με τα πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού & πλατφόρμα των ραντεβού

ΠΗΓΗ MEGA TV

Νέα μέτρα στο τραπέζι με στόχο την περαιτέρω θωράκιση από τον κορωνοϊό.

Πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού αλλά και η πλατφόρμα της τρίτης δόσης αναμένεται να αποφασιστεί να έχουν όριο τους 4 -5 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα θα λήγει το  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή  νόσησης.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, έχω δει πολύ πόνο. Ασθενείς με κοιτούν στα μάτια και με ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όταν πάρουν εξιτήριο. Με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε, μου λένε ότι παρασύρθηκαν από άλλους. Δυστυχώς είναι αργά, όμως τους προτείνω να πάρουν τις οικογένειες τους και να τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν», είπε ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους άνω των 50 ή και σε ακόμα νεότερη  ηλικία. Όλα θα αποφασιστούν ανάλογα την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα το ΣτΕ αποφάσισε πως είναι Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες κατηγορίες. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε πως οι απολύσεις ανεμβολίαστων είναι στο τραπέζι χωρίς να χρειάζεται άλλη νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών θα αρχίσει με την άφιξη των εμβολίων το επόμενο διάστημα ενώ στο τραπέζι είναι και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι οριστικές αποφάσεις για το που θα μπει η κόκκινη γραμμή θα αποφασιστούν στις επόμενές 2 κρίσιμες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα μετά το μαύρο ρεκόρ των 704 διασωληνωμένων και των 89 θανάτων η αγωνία για την επόμενη ημέρα στα νοσοκομεία μεγαλώνει με την κατάσταση στις ΜΕΘ να είναι εφιαλτική.

Και όμως την ίδια ώρα στα νοσοκομεία κλίνες γεμίζουν από ανθρώπους που είναι στις ΜΕΘ αλλά αρνούνται την διασωλήνωση.

«Χτες στο νοσοκομείο Σωτηρία με πήραν γιατί είχαν δύο ασθενείς, μία 56χρόνη και μία 41 ετών, οι οποίες δεν δέχονταν να εμβολιαστούν, που κινδύνευαν σοβαρά και δεν δέχονταν να διασωληνωθούν. Μιλήσαμε και με την Εισαγγελία και είπε ότι αν ο ασθενής δεν δέχεται δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε κάτι», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

H υπουργός λέει πως πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες προχωρήσουν σε εξωσωματική. Προβληματισμένες πάντως είναι όσες γυναίκες εγκυμονούν ακόμα και τώρα.

Την ίδια ώρα ελλείψεις ακόμα και στο φαγητό είχε το νοσοκομείο Σερρών όπως καταγγέλει ο εκπρόσωπος των γιατρών.

Λύση τελικά έδωσε ένας ιδιώτης επιχειρηματίας της περιοχής που χάρισε κρέας στο νοσοκομείο.

«Μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε με κάποια ποσότητα κρέατος. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χαρά μας να μπορούμε να βοηθήσουμε. Ετοιμάσαμε και στείλαμε ότι ακριβώς χρειαζόταν και αυτά όλα χωρίς κανένα κόστος», είπε ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Ουλούκης.

Πήγες του νοσοκομείου λένε πως πλέον η τροφοδοσία έχει ομαλοποιηθεί.