Από την Μυτιλήνη στην Κρήτη «Έκθεση Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας»

 

«Κοσμογένεια. Όλος ο κόσμος μια οικογένεια»- Ατομική Έκθεση Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας

Η Μαρίνα Σταμάτη εκθέτει για πρώτη φορά από το προσωπικό της φωτογραφικό αρχείο εικόνες από όλο τον κόσμο. Μια περιπλάνηση σε 47 χώρες, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά: Μεξικό, Κένυα, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Κούβα, Μαδαγασκάρη, Βόρνεο, Μπρουνέι, Ιταλία, Ελβετία, Ουκρανία, Ισλανδία…

Η έκθεση φιλοξενείται στο ζεστό χώρο του καφέ – πολυχώρου «Το Καφέ Βιβλίο», Ιερολοχιτών173 – Πλατεία Σινάνη, Ηράκλειο – Κρήτης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στις 21.00.

Διάρκεια μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2022.

H είσοδος είναι ελεύθερη.

Απλές, γνήσιες, ειλικρινείς, αυθόρμητες εικόνες καθημερινών ανθρώπων και οικογενειών. Μια συλλογή εμπειριών, χρωμάτων, προσώπων που ωρίμασαν μέσα από τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα στον πλανήτη Γη και ήρθε ο καιρός τους να εκτεθούν.

Ο φακός εστιάζει στη στιγμή, στο συναίσθημα, στα σώματα και στους ανθρώπους που είδε αλλά δεν πρόλαβε να γνωρίσει. Αποτυπώνει την καθημερινότητα, τις τελετουργίες και τις συνήθειες τους, που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Με μοναδικό εργαλείο την φωτογραφική μηχανή προσπαθεί να κατανοήσει έθιμα, συνήθειες, ρουτίνες, να γνωρίσει μακρινούς πολιτισμούς και να πλησιάσει άγνωστους ανθρώπους που μέσα από την τυχαιότητα της στιγμής βρεθήκαν μπροστά στο φακό. 

«Όλος ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια», έτσι τον νοιώθει, γι’ αυτό και ονόμασε την έκθεση «Κοσμογένεια. Όλος ο κόσμος μια οικογένεια». Οι φωτογραφίες παρακινούν τον θεατή να σηκωθεί από τον καναπέ, να κινηθεί, να σκεφτεί, να δράσει, να παρατηρήσει, να ταξιδέψει, να γνωρίσει, με τη βοήθεια της εικόνας, την «οικογένεια του».

Η Μαρίνα Σταμάτη ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ποιοτική κοινωνική έρευνα με έμφαση σε ζητήματα κοινωνικών δεσμών και οικογενειακών σχέσεων και την οπτική ανθρωπολογία.

 

Σας περιμένουμε με χαρά

Η οργανωτική ομάδα της έκθεσης