Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από τη Γεν. Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Β. Αιγαίου


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διαδικτυακή ημερίδα, που διοργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, με θέμα «δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία»

Η εν λόγω ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την (21-12-2021) διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Η εν λόγω ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και σε αυτήν κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων-συλλόγων ατόμων με αναπηρία, καθώς και στελέχη αστυνομικών υπηρεσιών του Βορείου Αιγαίου.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε κατά την έναρξή της ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος κ. Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο οποίος ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων για την παρουσία τους και παράλληλα τόνισε τη σημαντικότητα των δράσεων  της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία ατόμων με αναπηρία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Νικόλαος Νύκτας, η Ψυχολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Στέλλα Σπύρου, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Αικατερίνη Στρατάκη και η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας αναπτύχθηκε η παρακάτω θεματολογία:

 

·         «Κοινωνικός αποκλεισμός και άτομα με αναπηρία» με εισηγήτρια την Προϊστάμενη του Γραφείου Πολιτικού Προσωπικού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας κα. Αλίκη Απορέλλη, η οποία παράλληλα πραγματοποίησε και το συντονισμό της ημερίδας.

 

·         «Η Αναπηρία σε σχέση με την Ψυχική Υγεία» με εισηγήτρια την Παιδοψυχίατρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Ελένη Μήλτσιου 

 

·         «Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και Δράσεις» με εισηγήτρια την Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου κα. Σοφία Μιχάλα

 

·         «Άτομα με αναπηρία και κίνηση στους δρόμους» με εισηγήτρια τη Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης  Αστυνόμο Β΄ κα. Χρύσα Βακάλη

 

·         «Ο ρόλος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην αποτύπωση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο – Προτάσεις επί της ουσίας» με εισηγητή το Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Αναστάσιο Ρούσση

 

Επιπρόσθετα, την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι από το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Κυψέλη», το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό και το Σύλλογο ΑμεΑ Προσαρμοσμένων Αθλημάτων «Αχτίδα Αιγαίου», οι οποίοι παρέθεσαν απόψεις τους.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να αποτυπωθούν οι ιδιαιτερότητες και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά και κοινωνική τους ζωή και μέσα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, οδηγώντας σε πρωτοβουλίες και λύσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων.  

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα προβεί σε ανάλογες μελλοντικές δράσεις, συνεργαζόμενη με συναρμόδιους φορείς, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.