Η σκοπιά: «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ;…»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

 

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί ζευγάρια στην Ελλάδα που δεν έχουν παιδιά, είναι η υιοθεσία ενός παιδιού.

Μέχρι πρότινος αυτό στη χώρα μας φάνταζε ως κάτι το πολύ δύσκολο, με διάφορα κριτήρια που απαιτούσε η νομοθεσία, αλλά και με τη γραφειοκρατία να κάνει αισθητή και εδώ η παρουσία της.

Αυτό άλλωστε απεικονίζεται στη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου οι υιοθεσίες παιδιών το 2020 σε σχέση με το 2019 εμφανίζονται μειωμένες κατά 23,3% (217 υιοθεσίες το 2020 έναντι 283 το 2019).

Τελευταία όμως βλέπουμε  κάτι να αλλάζει. Ο ίδιος ο φορέας που ασχολείται με της υιοθεσίες, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επέφερε τροποποιήσεις στην όλη διαδικασία για τις υιοθεσίες, η οποία απλουστεύθηκε μεν, αλλά τα κριτήρια έγιναν αυστηρότερα.

Το αποτέλεσμα από την παραπάνω αλλαγή ήταν, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε θεαματική άνοδος των υιοθεσιών σε ποσοστό 40%. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) μας δίνει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.


Σήμερα στη χώρα μας φιλοξενούνται συνολικά 1.564 παιδιά σε 87 ιδρύματα, εκ των οποίων τα 30 είναι δημόσια και τα 57 ιδιωτικά. Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία. Τα 614 από αυτά είναι ηλικίας 6 ετών και άνω .Επισημαίνεται ότι από τα 711 αυτά παιδιά τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Πέραν της αναδοχής και της υιοθεσίας στο γενικό σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές (1.564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική τους οικογένεια.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται 838 αιτήσεις εκ των οποίων 825 για υιοθεσία και μόνο 13 για αναδοχή.


Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν, πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα.

 Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

Ανακοίνωση 22 Ιουνίου 2021 του Υπουργείου: https://ypergasias.gov.gr/proti-dimosiefsi-dedomenon-gia-tis-yiothesies-kai-tis-anadoches-stin-ellada-1o-trimino-2021/

 

"Επιτέλους μετά από χρόνια ήρθε η στιγμή, που πολλά παιδιά θα βρουν μια οικογένεια με την Ελλάδα να απλοποιεί το νομικό υφιστάμενο πλαίσιο για γρήγορη υιοθεσία συμβαδίζοντας με όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Η επέμβαση της πολιτείας ήταν άμεση κάνοντας πράξη τη σύντομη διαδικασία της υιοθεσίας, έτσι ώστε πολλά παιδιά που ζουν σε ιδρύματα να έχουν την ευκαιρία για μια υγιή και φυσιολογική ζωή, αλλά και πολλοί υποψηφίοι γονείς να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη οικογένεια."