Ευρεία σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων της Λέσβου- Τι αποφασίστηκε


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη για τα ζητήματα της ακρίβειας, τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, που αφορούν και πλήττουν όλο το λαό.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν μέλη των διοικήσων από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Ν. Λέσβου, απο την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, από το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, από το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Ν. Λέσβου, από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, απο την Ομοσπονδία Εμπόρων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών Ν. Λέσβου, από το Σωματείο Αρτοποιών Λέσβου, από τον Σύλλογο Υδραυλικών Λέσβου, από τον Σύλλογο Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, από την Ομοσπονδια Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, απο τον Αγροτικό Σύλλογο Λ. Θερμής, απο τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, απο τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μανταμάδου, από την ΕΛΜΕ Λέσβου, και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων των φορέων και των σωματείων για να δυναμώσουμε την πάλη μας για να ληφθούν άμεσα μέτρα υπεράσπισης και ενίσχυσης των λαϊκών νοικοκυριών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Μέτρα για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Το πλαίσιο πάλης που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε ομόφωνα στη σύσκεψη.

Δραστική μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού σε λαϊκές οικογένειες αλλά και σε καταστήματα.

Μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα καθώς και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις των τελευταίων ετών καθώς και τις ανάγκες των νησιωτών. Να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους του μεταφορικού ισοδύναμου (πολίτες και μικρές επιχειρήσεις) τα χρωστούμενα του προηγούμενου διαστήματος

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Να μειωθούν οι φόροι στις ζωοτροφές και στα απαραίτητα προϊόντα και μέσα που χρειάζονται οι αγρότες για την παραγωγή τους. Να μειωθούν οι φόροι στις πρώτες ύλες που χρειάζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό.

Διαγραφή χρεών εργαζομένων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων προς την εφορία.

Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και μικρής επιχείρησης.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Να μην μείνει κανένας άνεργος και εποχιακός εργαζόμενος χωρίς επίδομα ανεργίας. Να μην πληρώνουν οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι στρατιώτες εισιτήρια σε πλοία και λεωφορεία.

Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία του λαού.

Επίσης αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας – παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία την Πέμπτη 16/12 στις 10.30 από αντιπροσωπεία όλων των φορέων για να παραδοθεί το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων της σύσκεψης και να απαιτηθεί η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του λαού. Την ίδια ημέρα παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στη ΔΕΥΑΛ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία 2 επιτροπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων για :

Ζητήματα διακοπής ρεύματος – νερού, κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών.

Ζητήματα αλληλεγγύης προς ανέργους, εργαζομένους, συνταξιούχους, νέους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Για τα παραπάνω ζητήματα και μέχρι τη λειτουργία των επιτροπών για οποιαδήποτε πληροφορία ή για παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης απευθυνθείτε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Βαλαωρίτου & Δαβάκη – τηλ. Επικ. 22510 28861)