Τι ισχύει από σήμερα για εστίαση και διασκέδαση – Έρχεται επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς;Η «έκρηξη» κρουσμάτων των δύο τελευταίων ημερών, ειδικά μετά το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ μολύνσεων, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον έφερε αυτό που όλοι σχεδόν ανέμεναν. Τα μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 του Ιανουαρίου, αλλά από την Πέμπτη στις 06:00 το πρωί.


Τις ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε πως έφτασε σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των ειδικών τρομάζουν, ενώ η «Όμικρον» δεν κάνει διακρίσεις αφού τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους ξεπέρασαν τις 10.000 την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή πριν τη τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων των τριών τελευταίων ημερών για να φτάσουμε σήμερα στις 28.828 μολύνσεις.


Ίσως το χειρότερο νέο είναι ότι η θετικότητα εκτοξεύτηκε αφού τα σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από λιγότερα τεστ σε σχέση με την Τρίτη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η θετικότητα εκτινάχθηκε και φτάνει στο 7,23%.

Πρόβλεψη-σοκ για 60.000 κρούσματα

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του στο MEGA.

Η ανησυχία για την «Όμικρον» και την αντοχή του ΕΣΥ

Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν στην επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων. Ο Θάνος Πλεύρης είπε συγκεκριμένα σχετικά με την υγειονομική συγκυρία: «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες, αλλά και σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας.


Παράλληλα, στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα τα οποία είδαμε χθες, αλλά και τα κρούσματα τα οποία θα δούμε σήμερα, τα οποία δείχνουν από την άνοδο την οποία παρατηρείται, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον κυριαρχεί.


Επειδή, όμως, το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται και από τη «Δέλτα», πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται».


Η ελπίδα στους εμβολιασμούς

Στις ανακοινώσεις, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αξία των εμβολιασμών. «Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, το ότι αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κοροναϊό, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα.


Στη δε αναμνηστική, τρίτη δόση, που ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πλέον υπερβαίνει το σχεδόν 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνουν τις δόσεις», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.


Τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη

Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, τα οποία ήταν να εφαρμοστούν 3/1, θα εφαρμοστούν από σήμερα στις 06:00 το πρωί και εξειδικεύονται ως ακολούθως:

«Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 24:00 το βράδυ. Θα επιτρέπεται διασκέδαση και εστίαση μόνο για καθήμενους σε τραπέζι 6 ατόμων χωρίς ορθίους, ενώ θα απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.

Ειδικώς για το βράδυ του ρεβεγιόν της 31/12 προς 1/1 της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 το πρωί, αλλά όλες οι απαγορεύσεις που αναφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των καθημένων, της απαγόρευσης ορθίων και της απαγόρευσης μουσικής, θα ισχύουν και για το ρεβεγιόν.

Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί για έναρξη ισχύος στις 3/1, ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν και με την τηλεργασία και με το σκέλος της χρήσης μασκών αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.

Καθώς επίσης και στο σκέλος που έχουν να κάνουν με τα γήπεδα και τη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα έχουν έναρξη ισχύος από αύριο το πρωί».