Με την διαδικτυακή παρουσία του Χ. Αθανασίου η εκδήλωση για την μάχη του κλαπαδου από την «Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά»


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά», σε συνεργασία με την «Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής» και την «Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης», μέσω τηλεδιάσκεψης, προς τιμή των ηρώων του 1912 στη Μάχη του Κλαπάδου.

Ο κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων τόνισε:

« Σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1912, καταγράφηκε ακόμα μία ιστορική μάχη για το νησί μας, τη Λέσβο, η μάχη του Κλαπάδου. Ένα γεγονός το οποίο οδήγησε στην ολοκληρωτική απελευθέρωση του νησιού μας από τον τουρκικό ζυγό.

Είχε προηγηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1912 η απελευθέρωση της Μυτιλήνης, στις 10 Νοεμβρίου η απελευθέρωση του Πλωμαρίου και στις 28 Νοεμβρίου η έλευση της Λεσβιακής Φάλαγγας στο νησί μας, 210 Λέσβιων εθελοντών στρατιωτών που ήλθαν από την Αμερική με δικά τους έξοδα εισιτηρίων, ρουχισμού, οπλισμού και διατροφής του εικοσαήμερου ταξιδιού τους και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του Κλαπάδου, όπου και άλωσαν το τελευταίο οχυρό των Τούρκων στο νησί μας.

Εκείνο το πρωινό της 8ης Δεκεμβρίου του 1912 υπογράφηκε και το πρωτόκολλο παράδοσης του Οθωμανικού Στρατού, στο ύψωμα Τυρρανίδι, νοτιοανατολικά του Κλαπάδου, σε μια νικηφόρα μάχη για τους Έλληνες όπου όμως σκοτώθηκαν 219 στρατιωτικοί και 19 Έλληνες, τα ονοματεπώνυμα των οποίων καταγράφονται στο Μνημείο της μάχης του Κλαπάδου στο Τυραννίδι Λειμώνος Καλλονής.

Σαν σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας έναντι του Οθωμανικού ολοκληρωτισμού.

Ενός ολοκληρωτισμού που ακόμη και σήμερα, 109 χρόνια μετά παραμένει ακόμα αναλλοίωτος, αναβιώνει, αγνοώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας.

Ενός ολοκληρωτισμού, όπου η παρουσία του καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη τη σημερινή επέτειο. Μίας επετείου η οποία, πέραν όλων των άλλων, συμβολίζει και τους αγώνες του Χριστιανισμού κατά του Ισλαμικού ιμπεριαλισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού μας από τον ναύαρχο Κουντουριώτη, οι Ελληνικές αρχές διακήρυξαν την Ισοπολιτεία και την Ισονομία για όλους χωρίς εξαίρεση, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Γιατί εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν νιώσαμε ανελεύθεροι. Σκλαβωμένοι ναι, ανελεύθεροι όμως ποτέ.

Και ειδικά εσάς, τους ομογενείς συντοπίτες μας, σας χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο σήμερα, οι οποίοι ως άξιοι συνεχιστές της Λεσβιακής φάλαγγας, δίνετε τους δικούς σας αγώνες για να μπορείτε να συνεχίζετε τις παραδόσεις και τα ήθη μας, τιμώντας την πατρίδα μας και να είστε βέβαιοι ότι η χώρα βρισκόταν, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας.

Διότι όπως έλεγε και ο Winston Churchill, “Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον”.

Με την ελπίδα να τα πούμε σύντομα και από κοντά, σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος».