ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Προσβολή η απουσία του δημάρχου Μυτιλήνης από την επίσκεψη Πάπα- Στο πλάι του Λεσβιακού λαού ο Ποντιφικας»


Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη δομή του Καρά-Τεπέ στη Λέσβο χαρακτηρίστηκε από το οικουμενικό μήνυμά του για την αλληλεγγύη κόντρα στον φόβο, την ειρήνη κόντρα στον πόλεμο και τον ξεριζωμό, τη συνδρομή στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

Μια ιστορική ομιλία με μηνύματα που συγκινούν και κινητοποιούν κάθε δημοκρατικό άνθρωπο ενάντια στην ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά και ενάντια στις απάνθρωπες, αδιέξοδες πολιτικές, που καταδικάζουν τις ζωές των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος. 

Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: « Είναι θλιβερό να ακούς να προτείνεται, ως λύση, η δέσμευση κοινών πόρων για την ανοικοδόμηση τοίχων». Αυτό που ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μηταράκης, με την υποστήριξη των ακροδεξιών κυβερνήσεων των χωρών του Βίσεγκραντ, παρουσιάζουν ως «λύση» για το προσφυγικό ζήτημα: Τη μετατροπή δηλαδή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε «φυλακές ψυχών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις σκανδαλώδεις επενδύσεις σε νέα ΚΥΤ-μεγαθήρια, με στόχο τον μόνιμο εγκλωβισμό αιτούντων άσυλο και υποθήκευσης -έτσι- του μέλλοντος των νησιών μας και των πολιτών τους.

Η απουσία από την εκδήλωση του "γαλάζιου" Δημάρχου Μυτιλήνης, κ. Κυτέλη, ένθερμου υποστηρικτή της νέας δομής που θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στη Βάστρια, δεν αποτελεί απλώς θεσμικό ατόπημα και προσβολή τόσο του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όσο και της Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας, αλλά και προσβολή απέναντι σε όλους τους δημότες που εκπροσωπεί, αφού εξέθεσε διεθνώς την πόλη και το νησί μας. Ας θυμηθούμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής Κύτελη, όταν στις αρχές του περασμένου Ιουλίου υποδεχόταν θερμά την αντιπροσωπεία της ακροδεξιάς κυβέρνησης του καθολικού Όρμπαν, μια από τις κυβερνήσεις που αντίκειται στη πολιτική των μετεγκαταστάσεων και φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά μας.

Σε δύο χρόνια από τώρα. ο κ. Κύτελης και η τραγική του θητεία θα αποτελέσει παρελθόν, αλλά δεν θα ξεχαστεί. Θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη δημοτική αρχή που πέρασε από το νησί μας.

Πάνω απ' όλα, όμως, δεν θα ξεχαστεί ποτέ η παρουσία και η στάση του Πάπα Φραγκίσκου στο πλάι του Λεσβιακού λαού και των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου.