Αγροτική Αξιοποίηση, Διανομή θερμικής ενέργειας και Τουριστική αξιοποίηση θερμών πηγών στον Πολιχνιτο

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολιχνίτου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη δημοτική αρχή, η επίσημη παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την εξασφάλιση του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου του Πολιχνίτου. 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατής Ζαφείρης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Αλάνης, μαζί με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Βραχόπουλο που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέλυσαν το πλάνο του Δήμου, στη συμμετοχή του στη δημόσια πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προτάσεων που έχει προκηρύξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.


Περιληπτικά η πρόταση

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου - Λέσβου στηριζόμενο σε τρείς (3) κατηγορίες δράσεων:

1.         Αγροτική Αξιοποίηση

2.         Διανομή θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση

3.         Τουριστική αξιοποίηση θερμών πηγών

Η περιοχή του Πολιχνίτου είναι μια από τις τρεις περιοχές της Λέσβου με ιδιαίτερο γεωθερμικό ενδιαφέρον. Σε αυτήν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ερευνών, κατά την πρώτη ερευνητική περίοδο της Λέσβου (1970-1974), οι οποίες αργότερα συμπληρώθηκαν με πολλές άλλες, κυρίως γεωφυσικές, με αποτέλεσμα σήμερα η ερευνητική προσπάθεια στην περιοχή Πολιχνίτου να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το γεωθερμικό πεδίο και ενδιαφέροντα στοιχεία

Το Βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο είναι χαμηλής θερμοκρασίας Πολιχνίτου Ν. Λέσβου και βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Νήσου Λέσβου και σε απόσταση περίπου 45km ΔΝΔ της πόλης της Μυτιλήνης.

·         Έκταση ~10 km2

·         Στον άξονα της επιμήκους θερμικής ανωμαλίας που διαπιστώθηκε στην περιοχή των θερμοπηγών Πολιχνίτου - Λισβορίου εκτελέστηκαν 5 γεωτρήσεις μεγάλης διαμέτρου, βάθους 120 -150μ., με μεταξύ τους απόσταση 500μ. περίπου, με σκοπό την ανεύρεση θερμών ρευστών για τη χρησιμοποίησή τους σε θέρμανση θερμοκηπίων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

·         Η συνολική τους παροχή, αναμένεται  να ανέλθει σε 300 m³/h περίπου και η μέση θερμοκρασία του ρευστού προβλέπεται να φτάσει στους 70,0°C.

·         Σε τμήμα της παροχής, περί τα 150 m³/h περίπου η θερμοκρασία του ρευστού  φθάνει μέχρι  και τους 92,5°C.

·         Στα πλαίσια υλοποίησης του ερευνητικού έργου «ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ » διανοίχθηκε παραγωγική γεώτρηση (ΥΓ14α) σε υψομετρική θέση z=72m, με τελική διάμετρο διάτρησης 12¼’’ και διάμετρο σωλήνωσης 8 5/8’’. 

·         Για τις ανάγκες σχεδιασμού του γεωθερμικού συστήματος εκμετάλλευσης, εκτιμήθηκε η παροχή της παραγωγικής γεώτρησης ΥΓ14α βάσει μετρήσεων που διενεργήθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ». 

·         Για την συνέχεια της ανάπτυξή του και μετά από έρευνες οι οποίες θα αναπτυχθούν προβλέπεται να πολλαπλασιαστεί η ροή. 

Παρόντες μεταξύ άλλων στην παρουσίαση της πρότασης, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού Παναγιώτης Χριστόφας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αφροδίτη Βατή, Κώστας Πάππος και Ανδρέας Αξής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στρατής Αλεξίου και Χρυσούλα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πολιχνίτου κ. Γιανναρέλλης και Λισβορίου κ. Χατζηπαναγιώτης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου Νίκος Κατράνης. 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό εδώ και μήνες, ότι ο Δήμος μας προετοίμασε το έδαφος για να συμμετέχει με δική του πρόταση στη δημόσια πρόσκληση που προκήρυξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, επιδιώκοντας να επανακτήσει το δικαίωμά του να παίξει κεντρικό ρόλο στην εκμετάλλευση του φυσικού θησαυρού του Πολιχνίτου.

Και λέω επανακτήσει, διότι είναι γνωστή η περιπέτεια δεκαετιών τόσο για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ιαματικών του Πολιχνίτου όσο και για την αντίστοιχη του Γεωθερμικού Πεδίου της περιοχής και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η αυτοδιοίκηση αυτό που της ανήκε δικαιωματικά. 

Από το βήμα αυτό δεν έχει νόημα όμως να μιλήσουμε για το πως η αυτοδιοίκηση τελικά έχασε το δικαίωμα. Αντίθετα έχει αξία να πούμε για το τι έκανε η σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου να εξασφαλίσει τον φυσικό πόρο και να προσαρμοστεί από ένα σημείο και μετά στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, διεκδικώντας πια, μέσω δημόσιας προκήρυξης, να πάρει πίσω το δικαίωμα αξιοποίησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας. 

Η πρόταση του Δήμου μας, είναι φιλόδοξη και αποτελεί ένα κυρίαρχο αναπτυξιακό μας στοίχημα. Ο νεοσύστατος Δήμος μας, αν και από την αρχή της θητείας του, ήταν υποχρεωμένος να λειτουργήσει ιδρυτικά, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ακόμα και τις βασικές για τη λειτουργία του υποδομές του, δεν εγκατέλειψε ποτέ τα μεγάλα αναπτυξιακά του στοιχήματα. 

Έχοντας τρέξει μία σειρά δεκάδων έργων αστικής και αγροτικής οδοποιίας και γενικότερα υποδομών για ένα κομμάτι του νησιού που είχε μείνει ομολογουμένως πίσω, η δημοτική μας αρχή δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται και με το βλέμμα στο μέλλον. 

Η εξασφάλιση του μακρόπνοου αντιπλημμυρικού έργου για την Καλλονή και γενικά για τη Δυτική Λέσβο, είναι η μία απόδειξη και η συμμετοχή μας για την ανάληψη του δικαιώματος της Γεωθερμίας είναι η δεύτερη. Μέσω αυτού του δικαιώματος, επιδιώκουμε να βάλουμε στο αναπτυξιακό μας «οπλοστάσιο» επιτέλους και τη γεωθερμία με την ανανεώσιμη ενέργεια, που θα αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα του Δήμου μας».

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Στρατής Ζαφείρης, μιλώντας για την κατατεθειμένη πρόταση, τόνισε:

«Είναι σαφές πως σε παγκόσμιο επίπεδο, βρισκόμαστε πια στο στάδιο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην έκρηξη που υπάρχει στο ψηφιακό κομμάτι της οικονομίας, αντίστοιχη έκρηξη αναμένουμε και στο ενεργειακό. Ως εκ τούτου η αξιοποίηση ενεργειακών πόρων για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, είναι για εμάς κυρίαρχο ζήτημα. Εξάλλου έχουμε στη Δυτική Λέσβο έναν πόρο, τη Γεωθερμία, που πρέπει να την ενεργοποιήσουμε και πέρα από την επέμβασή μας στο επίμαχο του Πολιχνίτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, έχοντας συνολικό σχέδιο ενεργειακής πολιτικής. Το Γεωθερμικό Πεδίο Πολιχνίτου θα έλεγα ότι είναι το πιο εμβληματικό μας έργο σε αυτό το σχέδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα που θα συζητήσουμε στο εγγύς μέλλον. 

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Τα ενεργειακά θέματα, είναι εξειδικευμένα θέματα και απαιτούν πέρα από την πολιτική βούληση που έχουμε και ειδική γνώση. Την ειδική αυτή γνώση την επιδιώξαμε μέσω συμμαχιών για να δημιουργήσουμε μία ενεργειακή ομάδα στον Δήμο μας και ενδεικτικό είναι πως σε αυτήν μας την πρόταση, συνεργαζόμαστε με το ΚΑΠΕ, το ΙΓΜΕ και το ΕΚΠΑ. Οι συνεργασίες μας αυτές, αποτελούν μία εγγύηση πως μπορούμε με αξιώσεις και να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τώρα και στα επόμενα χρόνια το Γεωθερμικό Πεδίο».