Οδικός Άξονας Καλλονής- Σιγρίου: Αρχής του τέλους, ικανοποίηση …


Ανοιχτή επιστολή- παρέμβαση του Τακη Χαραλ. Ιορδάνη

 

Αγαπητοί μου συναγωνιστές και φίλοι συμπατριώτες, γειά σας. 

 

Όταν μετά πολλών κόπων και βασάνων, έχοντας καταφέρει να εντάξουμε  το έργο μας  “οδικός άξονας Καλλονής- Σιγρίου” στο ΕΣΠΑ 2007-2014,  το φθινόπωρο του 2013, είχαμε τη χαρά να δούμε να ξεκινούν οι εργασίες σ’ αυτό, ευελπιστούσαμε ότι τούτος θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε διακινδύνευσή του.  Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά.  Ευτυχώς  που όταν  το  2014 τελείωνε το ΕΣΠΑ 2007-2013,  είχε εκτελεστεί έργο στο δρόμο μας αυτό περί το 14%.  Έτσι παρόλο ότι απεντάχθηκε  από το ΕΣΠΑ  2007-2013,  επανεντάχθηκε το 2016  στο ΕΣΠΑ 2014-2021. Τότε,  πιστεύαμε ότι τούτο θα τελείωνε  κατά τα θεσμικώς οριζόμενα το 2019. Από τότε το έργο συνεχίζεται με τις όποιες δυσκολίες εξ αιτίας των εργολάβων που κατά καιρούς το ανέλαβαν  και τώρα ευτυχώς  πια  εκτελούνται  τα  χωματουργικά έργα  στα τελευταία κομμάτια  που  ως στιγμής δεν είχαν αγγιχτεί.  Αυτές τις μέρες που βρέθηκα στο νησί  είχα την ικανοποίηση να δω με τα ίδια μου τα μάτια  “τον οργασμό” των εργασιών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία αυτού του οδικού μας άξονα. 

 

Συγκεκριμένα  στο τμήμα μεταξύ Ανεμώτιας και Σκαλοχωρίου,  εκεί που ο  υπάρχων δρόμος  πρέπει να  διαπλατυνθεί όσο χρειάζεται,  ένας στόλος βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων (τσάπες, σφυριά, μπουλντόζες, φορτηγά ) εργάζονται πυρετωδώς σπάζοντας το πετρώδες πρανές  ώστε το τμήμα τούτο να συνδεθεί  με εκείνο,  το  προς Κουρατσώνα-Βατούσα, που από ετών έχει διανοιχθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο θα διαπλατυνθεί και το τελευταίο κομμάτι στο οποίο  ως στιγμής δεν έχει γίνει καμμία εργασία, το από Βατούσα  προς Περιβολή - Βούλγαρη.

 

    Φίλος και μέλος της επιτροπής αγώνα που είχε  την  καλοσύνη  να με κατεβάσει στην πρωτεύουσα για να συναντηθώ με  το Περιφερειάρχη μας και μετά  να ταξιδέψω για Πειραιά,  όταν φτάσαμε έξω απ’ τη Φίλια  τον βλέπω  να   μην οδηγεί ευθεία στον παλιό  δρόμο  Φίλιας - Οξιάς Πέτρας  - Τυραννίδι,  αλλά να στρίβει  δεξιά και να παίρνει την κατεύθυνση προς τον Έλαφο, που   μέσω αυτού  οδηγεί προς Άγιο Ιγνάτιο και Καλλονή. 

 

Όταν εξέφρασα την απορία μου, εκείνος μου απήντησε “ Σε πάω από δω για να δεις το έργο για το οποίο τόσο αγωνίστηκες και τώρα πια ολοκληρώνεται”. Πράγματι αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όλος αυτός ο δρόμος, αρκετών χιλιομέτρων, είναι ήδη χαραγμένος σ’ όλο του το μήκος, με  πλάτος όσο για δρόμο διπλής κατευθύνσεως, με μεγάλες καμπυλότητες και μικρές σχετικά κλίσεις. Βέβαια  είναι σε εξέλιξη  οι απαιτούμενες  χωματουργικές εργασίες για τη τελική διαμόρφωση των πρανών, την ισοπέδωση του,  κ.λπ. 

 

Σ’ όλη του τη διαδρομή, είχα μπροστά μου πανοραμικά την Ανεμώτια, τα γύρω της βουνά ως κάτω την Ποταμιά και στο βάθος τον Κόλπο της Καλλονής. Έτσι και με τα ήδη ανοιγμένα άλλα τμήματα ως, Τσικνιάς - Κάμπος Καλλονής- Δάφια - Άγιος Ιγνάτιος, Σκαλοχώρι(Φλέγα) - Κουρατσώνας- Βατούσα, Βούλγαρης- Διασταύρωση Γαβαθά-Αντίσσης- Διασταύρωση Ερεσού-Αντίσσης-Σιγρίου, Διασταύρωση Ερεσού-Αντίσσης-Σιγρίου - Υψηλό Μοναστήρι - Σίγρι οι χωματουργικές εργασίες βαίνουν προς ολοκλήρωση.

 

Μετά θα ακολουθήσει η με τα σχετικά υλικά οδοστρωσία και τελικά η ασφαλτόστρωση. Έτσι, εάν δεν προκύψει κάτι το τελείως απρόβλεπτο ο στόχος της ολοκλήρωσης του  δρόμου μας εντός του 2023, θα επιτευχθεί.

 

     Μ’ αυτή την προοπτική, θέλω να σας πω, ότι ετοιμάζομαι να εκπληρώσω το τάμα που έκανα στην αρχή του έργου, να περπατήσω τον δρόμο μας από την Καλλονή ως το Σίγρι.

 

Βέβαια θα πρέπει να πω ότι ασφαλώς και δεν θα είμαι μόνος, αφού πάρα πολλοί  ήδη συστρατεύονται στο εγχείρημά μου αυτό, με πρώτους τους πολιτικούς ταγούς του τόπου μας Χαράλαμπο Αθανασίου, Αντιπρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Μουτζούρη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και πολλούς άλλους συμπατριώτες μας.

                                                                       Με πατριωτική αγάπη 

Πίνακας Αποδεκτών:

1) Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κων/νο Μουτζούρη

2) Οι  Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι  του Νομού Λέσβου

   κ,κ. Χαράλ. Αθανασίου, Γιάν. Μπουρνούς, Μ.Κομνηνάκη 

3)   Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος

4) Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τ.Σ. Αντίσσης, Βατούσης, Χιδήρων,

      Πτερούντας, Σκαλοχωρίου, Ανεμότια, Φίλιας και Σιγρίου

5) ΟΛΣΑ & Παροικιακοί Σύλλογοι.

6) Λεσβιακός & Παροικιακός Τύπος