Δωρεάν οι υπηρεσίες αποκατάστασης σε ενήλικες και παιδιά με διάφορες αναπηρίες στο ΚΕΦΙΑΠ στα Δαφια της Λέσβου


Η  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ώστε μέσα από δράσεις υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, να γίνει  αφύπνιση κι ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας με σκοπό να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ευημερία των ατόμων με αναπηρία.

   Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και οργάνωση ενημερωτικών κι επιστημονικών δράσεων έχουν οι Δομές Υγείας και Πρόνοιας.

   Στα  Δάφια της Λέσβου, λειτουργεί ως τμήμα  του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης  ''ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ''  το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής κι Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ), το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες αποκατάστασης στους κατοίκους του νησιού  μας.

   Εξυπηρετεί εξωτερικούς ασθενείς όλων των ηλικιών ΑμεΑ και μη ΑμεΑ, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες  κι αναπηρίες, όπως κινητικά προβλήματα, νευρολογικά νοσήματα, αναπηρίες μετά από τροχαία ατυχήματα, νοητική υστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές ή πολλαπλές αναπηρίες.

   Στα άτομα με αναπηρία, στα παιδιά αλλά και σε όλους τους ασθενείς γενικότερα, παρέχονται υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και υδροθεραπείας, καθώς το κέντρο διαθέτει θερμαινόμενη θεραπευτική πισίνα, εργοθεραπείας με τη μέθοδο αισθητηριακής ολοκλήρωσης S.I.,  λογοθεραπείας και αγωγής υγείας με στόχο την επίτευξη της λειτουργικής αποκατάστασής των.

   Στα πλαίσια της ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης παρέχονται υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής, καθώς και συμβουλευτικής γονέων από την ψυχολόγο του κέντρου. Όσον αφορά στην ενημέρωση των ασθενών κι ειδικά των ΑμεΑ σε θέματα πρόνοιας (νομοθεσία-επιδόματα-δικαιώματα ΑμεΑ) παρέχονται πληροφορίες από την κοινωνική λειτουργό.

   Στόχος του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. είναι τα άτομα με αναπηρία να επωφεληθούν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να ενδυναμωθούν, ώστε να καταστεί εφικτή η κοινωνική τους ένταξη.

   Τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται ακόμα, σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τους περισσότερους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά όμως αυξάνονται και οι καλές πρακτικές που μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

   Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι συνεπής, δίκαιος και βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.

   Πολιτεία και κοινωνία μαζί, στρατηγικές, σχέδια δράσης για την αναπηρία καθώς και καθημερινές συμπεριφορές, δημιουργούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και μετασχηματιστική πρόοδο στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.