ΟΑΣ Λέσβου: Σοβαρά προβλήματα στον ελαιώνα της Λέσβου από τους ισχυρούς νοτιάδες

 

Μετά τη χθεσινή επέλαση των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν και το νησί μας διαπιστώνεται εκτεταμένη πτώση του καρπού της ελιάς αλλά και σπάσιμο κλαδιών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προτρέπει τους Αγροτικούς Συλλόγους και κάθε αγρότη ελαιοπαραγωγό ή κτηνοτρόφο που έχει διαπιστώσει ζημιά στη παραγωγή του ή στις εγκαταστάσεις του (αποθήκες, στάνες κ.α.), να ενημερώσει άμεσα τον πρόεδρο της κοινότητας του, ώστε σε συνεργασία με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ να σταλεί αίτημα για γρήγορο έλεγχο και αποζημίωση.

Η πτώση του καρπού υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, αφού είναι αδύνατον να μαζευτεί γρήγορα. Έρχεται δε να δυσχεράνει περισσότερο την οικονομική θέση των παραγωγών μας και να εξαφανίσει τη λιγοστή παραγωγή που άφησε πίσω της η ακαρπία που μας έπληξε για άλλη μια χρονιά. Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ να ενεργήσει άμεσα για την καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει σε καθολική αποζημίωση όχι μόνο για την πτώση του καρπού αλλά και για την απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής μας λόγω της ακαρπίας.