ΒΙΝΤΕΟ| Θάνος Πλέυρης - «Η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, είναι οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν»

ΠΗΓΗ MEGA TV

Στην εκπομπή LIVE NEWS φιλοξενήθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε για το κρούσμα 0 που βρέθηκε στη χώρα μας, το κλείσιμο των σχολείων, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, την πορεία της πανδημίας και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της.

«Το κρούσμα αυτό αφορά έναν Έλληνα συμπολίτη μας που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Ήταν πριν μπουν τα περιοριστικά μέτρα. Είχε μια τρομακτική συνέπεια και ο ίδιος. Πέρα από τα τεστ που ήταν υποχρεωτικά να γίνουν γιατί ερχόταν από Τρίτη χώρα ο ίδιος έκανε καθημερινό τεστ εκεί που βρισκόταν και ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ. Μόλις βγήκε το πρώτο θετικό τεστ, το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο είχε κάνει την έρευνα αυτομάτως το έστειλε γιατί υπήρχε το ύποπτης προέλευσης να γίνει περαιτέρω εξέταση και διαπιστώθηκε με απόλυτο τρόπο ότι είναι η μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε για το κρούσμα 0 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Το θετικό είναι ότι ειδοποιήθηκαν άμεσα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Μπήκε και ο ίδιος σε καραντίνα τηρήθηκε το πρωτόκολλο και ευελπιστούμε ότι από αυτή την περίπτωση έγινε η απόλυτη ιχνηλάτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Είμαστε σε πλήρη παρακολούθηση. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε γιατί και για αυτή την μετάλλαξη είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέσαμε στους υγειονομικούς, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια ισορροπία πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό το οποίο κρίνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία, έχουν ένα βασικό κριτήριο ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν», σχολίασε για τα νέα μέτρα και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα μειωθεί το εξάμηνο  ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Υπάρχει πτώση στα κρούσματα αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι έχει σταθεροποιηθεί η αυξητική πορεία, άρα από εδώ και πέρα ευελπιστούμε ότι σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Πλεύρης για την πορεία της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα κλείσουν οι σχολικές μονάδες, μέτρο που προτάθηκε από κάποιους ειδικούς.

«Οι δύο εβδομάδες που έχουμε επιλέξει η επομένη και μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι ο πλήρης έλεγχος του πληθυσμού με self- test. Είναι ένας σχεδιασμός που έχει δουλέψει ο ΕΟΔΔΥ και ο κ. Ζαούτης και ο κ. Παρασκευής που είναι στον ΕΟΔΔΥ και έχει την εξής κατεύθυνση, ότι αυτή τη στιγμή αν ανταποκριθεί ο πληθυσμός και κάνει το self- test που θα είναι δωρεάν από το φαρμακείο θα υπάρχει μια φαινομενική αύξηση στα κρούσματα, γιατί μπαίνοντας ο πληθυσμός σε καραντίνα που δεν θα του στερήσει και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει πτώση μεταδοτικότητας», ανέφερε ο υπουργός για την πρόταση του υπουργείου να εξεταστεί ο πληθυσμός.

«Η φιλοσοφία μας είναι θα είμαστε ανοιχτοί. Δεν θα υπάρξουν υπέρμετροι περιορισμοί  για όσους είναι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους δεν θα υπάρξει αποκλεισμός», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθούν τα ραντεβού για εμβολιασμό της πρώτης δόσης να αρθούν τα πρόστιμα και να μην εισπραχθούν.