ΒΙΝΤΕΟ: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση 3 μήνες μετά τη δεύτερη - «Θωρακισμένοι» για την «Όμικρον» οι πλήρως εμβολιασμένοι

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η παράλλαξη Όμικρον αλλά και η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας οδήγησε την Επιτροπή Εμβολιασμού να προχωρήσει σήμερα σε νέα σύσταση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο χρόνος για την αναμνηστική δόση μειώνεται στους 3 μήνες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ στους τρεις μήνες μειώνεται και ο χρόνος για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει.

Να σημειωθεί ότι η σύσταση αφορά τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας και όχι τα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Με τα νέα δεδομένα τις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης θα ανοίξει για όλες στην ουσία της ηλικιακές ομάδες και αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών. 50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης διαφέρει σε κάθε συνδυασμό εμβολίων.

Έτσι αν μετά από δυο δόσεις AstraZeneca γίνει αναμνηστική δόση με Pfizer η ανοσία ένα μήνα μετά είναι 25 φορές υψηλότερη. Το ποσοστό ανεβαίνει και άλλο εάν κάποιος που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κάνει το εμβόλιο της Moderna καθώς η ανοσία του είναι 32 φορές υψηλότερη.

Αυτοί που έκαναν τις δυο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο έναν μήνα μετά θα έχουν ανοσία 8 φορές υψηλότερη, ενώ όσοι επιλέξουν το εμβόλιο της Moderna για τρίτη δόση η ανοσία τους θα είναι 11 φορές μεγαλύτερη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech που συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τόνισε πως η νέα μετάλλαξη αναμένεται να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά οι εμβολιασμένοι θα είναι θωρακισμένοι από την βαριά νόσηση σε μεγάλο ποσοστό.