Παρέμβαση της Δημοκρατικής Μυτιλήνης για την υπονόμευση του έργου του βιολογικού νοτίων προαστίων Μυτιλήνης


Η Δημοκρατική Μυτιλήνη για τη διαφαινόμενη υπονόμευση του έργου του βιολογικού  νοτίων προαστίων Μυτιλήνης.

 

Ένα απολύτως αναγκαίο έργο για χιλιάδες νοικοκυριά όλων των Νότιων Προαστίων της Μυτιλήνης, που δημοπρατήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Δεκέμβρη του 2020, υπονομεύεται ξανά με ανεύθυνους χειρισμούς, και αστήριχτες δικαιολογίες,  που δημιουργούν υπόνοιες για μεθοδεύσεις παραπομπής της εκτέλεσής του στο αόριστο μέλλον.

 

Το 2002 με εκλογικά – παραπολιτικά παζάρια, η μελέτη κατασκευής του έργου πάγωσε για χρόνια. Αρκετά  χρόνια χάθηκαν μέχρι να  απορριφθούν  σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες,  προσφυγές για υποτιθέμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στην περιοχή κοντά στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Κουτσουκίδη Κρατήγου. Στη συνέχεια δεν ήταν δυνατή η ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επειδή αφορούσε  μικρότερους οικισμούς ξεχωριστούς από την πόλη.

Κάπως έτσι στον έρμο τούτο τόπο, χάθηκαν άλλα 17 χρόνια μέχρι τον Μάιο του 2019, οπότε ο Υπουργός Εσωτερικών τηες κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Χαρίτσης, ικανοποίησε το αίτημα της Δημοτικής αρχής Γαληνού και χρηματοδότησε με πέντε εκατομμύρια από το πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, τη  κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων  και τμήμα του κεντρικού αγωγού,  ώστε να ξεκινήσει το έργο.

 

Άντε πάλι 1,5 χρόνος μέχρι τη δημοπράτηση με ταυτόχρονα δημόσια παχιά λόγια της νέας δημοτικής αρχής και των διοικούντων της ΔΕΥΑΛ, ότι πάραυτα ξεκινά το έργο!  Στο διάστημα αυτό καμιά σοβαρή διεκδίκηση δεν έκαναν ούτε οι αρμόδιοι του Δήμου, ούτε κυβερνητικοί παράγοντες, για εξασφάλιση άλλων εννέα εκατομμυρίων που χρειάζονται   τα έργα των δικτύων των οικισμών, ώστε τα τμήματα του έργου  να μπουν σε ένα δρόμο διαδοχικής  κατασκευής. Πλήρης αδιαφορία  για την ταλαιπωρία  χιλιάδων νοικοκυριών, από την υποβάθμιση συνθηκών υγείας και την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, την ίδια ώρα που εξαπέλυαν  πυροτεχνήματα για ανεφάρμοστα  και ήδη ξεχασμένα «Παλαί ντε Σπόρ» στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Και πάλι 11 μήνες μετά τη δημοπράτηση φτάσαμε να ακούμε από τους αρμόδιους περίεργους ισχυρισμούς για ακατάλληλη επιτροπή διαγωνισμού, για ενιαία (;) κατασκευή του έργου, για υποτιθέμενη προθεσμία  ολοκλήρωσης μέχρι τέλους του 2023, που ΔΕΝ ισχύει για έργα  χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους.

 

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» σημειώνουμε πως η  υπομονή των κατοίκων εξαντλήθηκε και ήδη κινούνται για κατάθεση αγωγών κατά παντός υπευθύνου (είχαν εκφράσει δημόσια την αγωνία τους με πολλές  εκατοντάδες υπογραφές). Διαπιστώνεται από πολλές πλευρές πλέον ότι οι προαναφερόμενες μεθοδεύσεις δημιουργούν υπόνοιες εξυπηρέτησης μεμονωμένων συμφερόντων που δεν επιθυμούν την κατασκευή του έργου, ενώ οι ίδιοι βολεύονται αφού δεν αδειάζουν τους βόθρους τους με βυτιοφόρα, ή δεν διαθέτουν νόμιμους στεγανούς βόθρους, η διοχετεύουν τα λύματα τους παράνομα σε ρέματα ή σε αγωγούς  όμβριων.  Αλήθεια η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας τι λέει επ’ αυτών;  Βαίνουν όλα καλώς;

 

Θεωρούμε αναγκαίο πριν είναι πολύ αργά να καλέσουμε όλους τους θιγόμενους να υψώσουν τη φωνή τους για το σοβαρότατο αυτό έργο, που θα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ τη ζωή, την υγεία και την οικονομία των νότιων προαστίων της Μυτιλήνης, Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις, Επιμελητήρια, Συλλόγους και Φορείς, Κατοίκους, Επισκέπτες, Λουόμενους. Ώστε να χαρούμε όλοι τις πανέμορφες αυτές περιοχές ΜΕ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Με την κακή πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων, ποιος μας εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει η χρηματοδότηση των πέντε εκατομμυρίων που επιτεύχθηκε μετά πολλών κόπων και βασάνων;

 

Να ξεκινήσει  άμεσα το δημοπρατημένο έργο και να τρέξει η Δημοτική αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των έργων.

 

Δημόσια ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης. Θα προλάβουν την προθεσμία μέχρι 15-11-2021 για υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στο Ταμείο Ανάκαμψης; Δημοτική Αρχή και Διοικούντες την ΔΕΥΑΛ είναι υπόλογοι στους Δημότες και άλλα λόγια δεν χωράνε. Έργα τώρα.