"Μετά την Σάμο, την Λέρο και την Κω σε λίγους μήνες εγκαινιάζουμε τις νέες δομές σε Λέσβο, Χίο"



Ν. Μηταράκης: “Σήμερα στην Λέρο και την Κω, όπως πριν λίγες ημέρες στη Σάμο και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο, εγκαινιάζουμε τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν”. 


Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης εγκαινίασε τις νέες κλειστές ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω  

Tα εγκαίνια δύο σύγχρονων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στην Λέρο και την Κω, τέλεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. 

Οι νέες Δομές σε Λέρο και Κω περιλαμβάνουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να καθίστανται ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, καθώς είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Πρόκειται για Δομές που εγγυώνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση. 

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής είναι βασικός πυλώνας της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.  

Λέρος 


H νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρ., στην τοποθεσία Λέπιδα.  


Είναι δυναμικότητας 1.780 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως: 


1.440 άτομα γενικός πληθυσμός 

100 ασυνόδευτα ανήλικα 

240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες 

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 7 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ., 3 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.  

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 30,18 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 35,30 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια. 


Κως 


Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.  


Είναι δυναμικότητας 1540 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως: 


960 άτομα γενικός πληθυσμός 

100 ασυνόδευτα ανήλικα 

480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες 

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 6 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, 5 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 ισόγειο των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ. 


Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση– Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια. 

Και για τις δύο Δομές, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.


Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκου και οι βουλευτές της Ν. Δ, κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Γιάννης Παπάς.   


 


Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:  


“Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής είναι βασικός πυλώνας της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.  


Δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε σε θέση να πούμε πως με σχέδιο, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έχουμε εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω την κρίση που ξεκίνησε το 2015. Μία κρίση που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θέλουν να ξαναζήσουν.  


Σήμερα στη Λέρο και την Κω, όπως πριν λίγες ημέρες στη Σάμο και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο, ξεκινά μία νέα περίοδος. Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τη νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα, εγκαινιάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Απoμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό και τις δυσμενείς επιπτώσεις του και ικανοποιούμε το καθολικό αίτημα εργαζομένων, διαμενόντων και νησιωτών για περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες υποδομές και έλεγχο της κατάστασης.” 

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:  


“Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Τα δύο αυτά κέντρα, η κατασκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα αντικαταστήσουν τις παλιές δομές στο νησί, οι οποίες κλείνουν οριστικά.

Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” 

O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε:   


“Με τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω βαδίζουμε σταθερά προς την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Και τα δυο νησιά τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού και επωμίστηκαν δυσανάλογα βάρη. Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άξονες της πολιτικής μας την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.” 




Ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης MYTILINEOS, κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος, δήλωσε:  


“Με την καθοδήγησή των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχεδιάσαμε, αναπτύξαμε και κατασκευάσαμε δομές υγείας, εκπαίδευσης, άθλησης, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και ασφάλειας. Με παιδικές χαρές. Με ειδικές δομές για οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Με καταστήματα για όλα τα απαραίτητα. Με τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό. Υιοθετήσαμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, και αξιοποιήσαμε τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Βασιστήκαμε στο αξιόλογο εργατικό δυναμικό της Λέρου, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (μέσος όρος 100 άτομα την ημέρα) ήταν κάτοικοι του νησιού. 


Παραδίδουμε σήμερα ένα έργο με τη σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS. Μίας κορυφαίας διεθνούς βιομηχανικής και ενεργειακής εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους.” 

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PLANET A.E., κ. Χρ. Γιαννακόπουλος, δήλωσε:  


“Oλοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία η πρώτη φάση της προσπάθειας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του δικαιώματος για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, το πρόβλημα της φιλοξενίας των υπηκόων τρίτων χωρών που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. 


Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχείς καθώς αποτελέσαμε και εμείς μέρος αυτής της επίπονης αλλά απόλυτα επιτυχημένης προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των αρμόδιων υπηρεσιών του με επικεφαλής την Τεχνική Υπηρεσία, και της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Προφανώς ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της ΕΕ, η οποία ενστερνίστηκε εξ αρχής το όραμα του Υπουργείου, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου με 100% ενωσιακούς πόρους και στάθηκε πολύτιμος αρωγός σε όλα τα βήματα υλοποίησής του.” 




Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκου, δήλωσε: 


“Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, το Νότιο Αιγαίο πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ τίμημα - μεγαλύτερο από όσο του αναλογούσε - και κατόρθωσε να κρατήσει ψηλά την αξιοπρέπεια και τη φήμη, όχι μόνο των νησιών του, αλλά και της χώρας ολόκληρης, τιμώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό της. 


Η θωράκιση των νησιών απέναντι σε καταστάσεις και κινδύνους αντίστοιχους αυτών που αντιμετωπίσαμε το 2015, δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση. Η γειτονία μας με την Τουρκία και η ιστορία, μας δείχνουν οτι οφείλουμε να λειτουργούμε στην βάση ενός συνεκτικού σχεδίου. Η προστασία των νησιών μας απαιτεί δράση και αποφάσεις που οδηγούν σε λύσεις. Η δε συντελεσθείσα αποσυμφόρησή των νησιών μας, αποδεικνύει και ποιοί τα σέβονται.”