Κώστας Μουτζούρης: «Χρόνια πολλά ελεύθερη Ελληνική Μυτιλήνη.»


Στις εκδηλώσεις της 109ης Επετείου από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης την 8η Νοεμβρίου 1912 από τον Οθωμανικό ζυγό, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Πανάγου Κουφέλου και της Αντιπεριφερειάρχη Ανάδειξης και Προώθησης Προιόντων Άννης Ανδρεάδου..

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό αυστηρούς περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της Πανδημίας Covid-19, χωρίς παρέλαση,   αλλά με υψηλό το φρόνιμα και τη συνείδηση στραμμένη στα γεγονότα της εποχής.

Ο Περιφερειάρχης με την αφορμή αυτή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 « Σήμερα εορτάζουμε διπλά. Την Σύναξη των Αρχαγγέλων και την απελευθέρωση της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου του 1912 από τον Ελληνικό Στόλο που εισήλθε στο λιμάνι της πόλης,  υπό τις διαταγές του αείμνηστου Παύλου Κουντουριώτη επί του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. Οι  αποβατικές Ελληνικές Δυνάμεις με τη βοήθεια  των τοπικών Αρχόντων έθεσαν αναιμάκτως τη πόλη υπό την εξουσία τους, χάρις στη δράση του Εθνικού Κομιτάτου που είχε προετοιμάσει το έδαφος.  

Οι Οθωμανικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν στην παράδοση της εξουσίας αποσύρθηκαν στο εσωτερικό του νησιού, δίνοντας την τελική μάχη ένα μήνα αργότερα στα υψώματα του Κλαπάδου, με έκβαση νικηφόρα για τους Έλληνες.  

Τις ιερές αυτές στιγμές της ιστορίας της Νήσου,  επανένωσης  με τη μητέρα Ελλάδα μετά από 450 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς , τιμούμε σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι που όλα αυτά τα σκοτεινά χρόνια ,οι κάτοικοι της νήσου διατήρησαν ανεξίτηλα τα σημάδια του αρχαιοπρεπούς   Ελληνικού  πολιτισμού. Γεγονός που  εμπνέει σε όλους εμάς το ύψιστο το καθήκον, να διατηρήσουμε και αναδείξουμε τη σφραγίδα του Πολιτισμού  και της Ιστορίας μας και  στις επερχόμενες γενεές.  Χρόνια πολλά ελεύθερη Ελληνική Μυτιλήνη.».-