ΒΙΝΤΕΟ: Άκης Σκέρτσος - «Δεν κρύβουμε ότι τα μέτρα είναι έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν»

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε στο LIVE NEWS για τα νέα μέτρα που βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, την υποχρωετική τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και γιατί δεν μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Δεν παίρνουμε μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους. Έχουμε πει ότι πρέπει να φορούν τις μάσκες του και να τηρούν τα πρωτόκολλα σε κλειστούς χώρους. Η ένταση των μέτρων αφορά το μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα, μέρος του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο».

«Στοχεύουμε σε όσους δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος στις ΜΕΘ, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μέτρα που προστατεύουν το σύστημα υγείας, τη δημόσια και την ατομική υγεία. Έχουμε παραπάνω από 360.000 συμπολίτες που τις τελευταίες 20 ημέρες έκαναν την Τρίτη δόση και 1,2 εκατ. πολίτες που έκαναν την τρίτη δόση. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει περάσει το εξάμηνο, τότε μειώνεται η ανοσολογική απόκριση του απέναντι στον κορωνοϊό», είπε.

 

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Τα νέα μέτρα βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια ούτε με rapid test.

«Έχουμε κάνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το λιανεμπόριο εξυπηρετεί  αυτές τις ανάγκες και δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς εκεί. Αυτή είναι η βασική διάκριση. Όταν κάποιος φοράει τη μάσκα και κινείται σε μέρος που τηρούνται τα μέτρα σωστά, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Πρέπει αν φύγει αυτός ο φόβος: όταν τηρούμε τα μ’ετρα προστασίας, κάνουμε το εμβόλιο, φοράμε μάσκα και κάνουμε τακτικά test, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως τα νέα μέτρα ήταν ένας έμμεσος τρόπος πίεσης για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.

 

Υποχρεωτική η τρίτη δόση για τους άνω των 60

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτές είναι οι ηλικίες που μπορούν να νοσήσουν βαρύτερα εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί ή αν το έχουν κάνει, θα αρχίσουν να ατονούν τα αντισώματα που έχουν».

Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας και ιδιαίτερα την επέκταση αυτής στους ένστολους.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει, η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά σε ομάδες που αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Οι ένστολοι, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση,  αν τεθούν σε αναστολή δεν αναπληρώνονται εύκολα. Αυτό οδηγεί σε σειρά από κενά που θα γίνουν σε κρίσιμα σημεία του κράτους. Τα νοσοκομεία αποτελούν εστίες διασποράς του ιού εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος της διασποράς του ιού».