ΒΙΝΤΕΟ| Ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση «Μέδουσα» - Ρεκόρ τουρκικών προκλητικών πτήσεων πάνω από το Αιγαίο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ρεκόρ παραβιάσεων και τουρκικών προκλήσεων χθες στο Αιγαίο, με τα τουρκικά μαχητικά να πετούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στα τριακόσια μέτρα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πάντως "βλέπει" πως η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί στην περιοχή.

Σε ακραίες και προκλητικές πτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες προχώρησαν τουρκικά μαχητικά. Μέσα σε μόλις 20 λεπτά πραγματοποίησαν εννέα παραβιάσεις του FIR Αθηνών με ένα τουρκικό F16 να πετά σε ύψος μόλις τριακοσίων μέτρων.

«Ακούσαμε σήμερα εντονότερο τον ήχο, γι΄αυτό βγήκαμε στα παράθυρα. Βγήκαν έξω εδώ από το Δημαρχείο να δούνε τα παιδιά, οι υπάλληλοι κάτω τι γίνεται και είδαμε την αερομαχία», δήλωσε ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος Οινουσσών.

Οι προκλητικές πτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών ξεκίνησαν τις 13:32 όταν τουρκικό F16 πέταξε στα 300 μέτρα από τη Νήσο Παναγιά.

Οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου συνεχίστηκαν μέχρι τις 13:52 από ένα ζευγάρι μαχητικών που προχώρησαν σε συνολικά οχτώ υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

«Η απάντηση των δικών μας μαχητικών είναι ακαριαία και αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Δανιήλ.

 

Στη δική του πραγματικότητα ο Ακάρ

Την ώρα που η Τουρκία σπάει κάθε ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με νέες προκλητικές δηλώσεις ρίχνει την ευθύνη στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές και επιθετικές πράξεις και ρητορική. Εμείς δεν κάνουμε καμία κίνηση αλλά εκείνοι προσπαθούν να δείξουν ότι η Τουρκία κάνει κάποια κίνηση και η Ελλάδα είναι το θύμα», δήλωσε.

 

Στελέχη του κόμματος του Ερντογάν απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα λέει θα εκτοξεύσει πυραύλους. Ας το κάνει να δούμε τι θα γίνει. Σε 5 ώρες θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Σε 5 ώρες θα είμαστε στην Αθήνα. Οτιδήποτε κι αν κάνουν. Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει πια η παλιά Τουρκία», δήλωσε ο Μετίν Κιουλούκ, Μέλος κεντρικής επιτροπής ΑΚP.

 

Άσκηση «Μέδουσα»

Με μια μεγάλη αποβατική κίνηση στην παραλία του Μάλεμε ολοκληρώθηκε η άσκηση Μέδουσα. Η διακλαδική άσκηση προέβλεπε άλματα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών, αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο και απόβαση στον κόλπο του Μάλεμε.

Η αρμάδα Ελλάδας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κύπρου έστειλαν ηχηρό μήνυμα αποτροπής απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό

«Δείχνει την πραγματική και αληθινή βούληση αυτών των χωρών να αποτελέσουν ένα πλέγμα προάσπισης και ενίσχυσης του περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Είναι η ενδέκατη χρονιά που πραγματοποιείται η άσκηση Μέδουσα όπου φέτος συμμετείχαν ως παρατηρητές η Γαλλία η Ινδία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Σαουδική Αραβία.