Η σκοπιά: «Η ΒΙΑΙΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ…»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου


«Η ΒΙΑΙΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ…»

Το διαδίκτυο πλέον αποτελεί την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και έχει μετατραπεί σε πολύτιμο εργαλείο δουλειάς, γνώσης, επικοινωνίας και διασκέδασης.

Η επιρροή που ασκεί το διαδίκτυο και η αναγκαιότητά του είναι εμφανής σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά οι νεαρές και οι πολύ νεαρές ηλικίες είναι εκείνες που δείχνουν να εθίζονται περισσότερο σε αυτό. Βέβαια για τα παιδιά το διαδίκτυο αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και γνώσεων. Δυστυχώς όμως η λανθασμένη χρήση του κρύβει πολλούς κινδύνους και είναι ικανή να το μετατρέψει σε μια θανάσιμη παγίδα, όπως μας πληροφορούν σχετικά οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Κι ο κίνδυνος ως γνωστόν ελλοχεύει για άτομα, που διαθέτουν μηδενική εμπειρία, όπως είναι τα παιδιά. Κλασικό παράδειγμα, το παιχνίδι της μπλε φάλαινας με αμέτρητα θύματα παιδιά κάθε ηλικίας.

Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο μπορεί να επιφέρει πλήθος σωματικών και ψυχικών τραυμάτων. Αυτά κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά και στους έφηβους, που τους αρέσει συχνά να ακροβατούν μεταξύ εικονικής πραγματικότητα και πραγματικής ζωής, ταυτιζόμενοι με ήρωες βιντεοπαιχνιδιών.

Τα τελευταία είναι που περιέχουν βίαιη δράση και βίαιες εικόνες, με τα οποία το κάθε παιδί έχει σήμερα εξοικειωθεί και γι'αυτό θεωρεί φυσιολογικό να υιοθετήσει μια εχθρική συμπεριφορά.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ακόμα και μέσα στις μαθητικές κοινότητες γινόμαστε μάρτυρες παραβατικής  συμπεριφοράς από ανήλικους όπως μπούλινγκ, κλοπές, φθορές, μέχρι οπλοκατοχή και οπλοχρησία!

Δυστυχώς όλα αυτά μαρτυρούν πως δεν υπάρχει έλεγχος, κυρίως γονικός και ότι η κοινωνία μας τείνει να αποτύχει οικτρά ως προς το πρόβλημα αυτό.

Βασικό μέλημα όλων είναι η εκπαίδευση στην ορθή χρήση του διαδικτύου από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα στα παιδιά, ότι το διαδίκτυο αποτελεί κυρίως μια τράπεζα γνώσης και πληροφοριών και δευτερευόντως μια εφαρμογή διασκέδασης. Οφείλουμε να στρέφουμε το παιδικό ενδιαφέρον πρωτίστως στον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, στα παραδοσιακά ομαδικά ή και στα επιτραπέζια παιχνίδια, μέσα από τα οποία κοινωνικοποιούνται τα παιδιά και εντάσσονται ομαλά στον κοινωνικό περίγυρο.

Όλα ξεκινάνε από τους γονείς και την οικογενειακή ανατροφή. Εκείνοι έχουν το χρέος και την ευθύνη να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και να τα προφυλάσσουν από κάθε είδους κίνδυνο.

Πρέπει να εντυπωθεί στο νου των παιδιών, ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο γνώσης και είναι ασφαλές όσο η χρήση του γίνεται σε πλαίσια μάθησης και πληροφόρησης.

Με συνεχή ενημέρωση για τους επικείμενους κινδύνους, που κρύβει η κακή χρήση του διαδικτύου και με γόνιμο διάλογο, διασφαλίζουμε τα παιδιά και το μέλλον τους.

Το διαδίκτυο μπορεί να ξεκλειδώσει άπειρους κόσμους γνώσης, αρκεί να κρατάμε πάντα το σωστό κλειδί.