ΒΙΝΤΕΟ: Όλο και πιο κοντά η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου

ΠΗΓΗ MEGA TV

Μιλώντας στο MEGA ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργη αποκάλυψε πως το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Μετά τη Γαλλία και η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών σε μια προσπάθεια αφενός να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και αφετέρου να προστατευτεί το σύστημα Υγείας.

Την αποκάλυψη έκανε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογεώργης.

Πάντως οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα.

 

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα.

Με στόχο να μπει φρένο στην έκρηξη των κρουσμάτων, στο τραπέζι μπαίνουν νέα μέτρα όπως η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η σύσταση για διπλή μάσκα στα μέσα μαζική μεταφοράς.

«Στα ΜΜΜ, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

Και για την εστίαση όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι περιορισμοί για μέτρα και αποστάσεις στα καταστήματα. Μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προτείνει μέτρα, με φόντο την ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας.