ΒΙΝΤΕΟ | «Μαύρος» Νοέμβριος με ρεκόρ θανάτων

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το έγγραφο που έστειλε στις διοικήσεις των νοσοκομείων η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με την οδηγία να αναβάλλουν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτός βεβαίως από τα ογκολογικά με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των νοσοκομειακών γιατρών που δηλώνουν ότι το αίτημα της δεν θα γίνει αποδεκτό. Ακόμη δυσκολότερη η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα , στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» 20 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός μονάδων.

Σοκ από τον αριθμό θανάτων του Νοεμβρίου. Σχεδόν (ή πάνω από) 1500 νεκροί από κορωνοϊό καταγράφηκαν έως και σήμερα. Εφιαλτικές οι προβλέψεις των ειδικών που κάνουν λόγο για 4000 νεκρούς έως το τέλος του έτους.

 

Και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες τα χειρότερα είναι μπροστά μας και δεν αργούν να έρθουν.

«Είναι πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε τους 800 δια σωληνωμένους στις ΜΕΘ και όταν υπάρχουν τόσα άτομα στις ΜΕΘ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι θάνατοι», δήλωσε ο  Ιωάννης Κιούμης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας.

«Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Ο Νοέμβριος μετρά πάνω από 150.000 κρούσματα. Οι επιδημιολόγοι εξετάζουν δυο σενάρια. Το πρώτο θέλει την κορύφωση της πανδημίας στις αρχές του Δεκεμβρίου με υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν τα Χριστούγεννα. Το δεύτερο δείχνει κορύφωση μετά τις γιορτές με τους σκληρούς δείκτες να εκτοξεύονται στα ύψη.

 

Αναβάλλονται χειρουργεία

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες από το εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με το οποίο ζητεί από τα νοσοκομεία να περιορίσουν τα χειρουργεία.

«Άμεσα προβείτε σε περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες…από τον περιορισμό εξαιρούνται οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία», αναφέρει το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο.

Το μέτρο αφορά και τις ιδιωτικές δομές υγείας. Από το μέτρο εξαιρούνται τα έκτακτα χειρουργεία καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ κανονικά θα εκτελούνται χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού και άλλες ιατρικές πράξεις που αφορούν χρόνια σοβαρά νοσήματα. Κι όλα αυτά που εφημερίες στα νοσοκομεία είναι εφιαλτικές.

Η ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή της αναφέρει πως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. «Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πλεύρη ήδη από αρκετές εβδομάδες, είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα το δεχτούμε», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

 

Λιγοστεύουν οι κλίνες

«Στις εισαγωγές υπάρχει όλη γκάμα των ηλικιών από παιδιά κάτω των 15 ετών μέχρι έναν υπερήλικα 105 ετών. Και ένα παιδάκι 15 ημερών νοσηλεύεται από την προηγούμενή εφημερία, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του», δήλωσε ο Χρήστος Παπαστέργιου, ιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Στο νοσοκομείο του Βόλου 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή όλοι τους εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα.