ΒΙΝΤΕΟ: Μια «μικρή» πινακοθήκη στο παλιό δημαρχείο Μυτιλήνης, δωρεά του Γιάννη Γιαννέλη


Σε ένα νεοκλασσικό κτήριο του 1900, κόσμημα για την πόλη της Μυτιλήνης φιλοξενούνται έργα της Λεσβιακής τέχνης, δωρεά από την συλλογή του Γιάννη Γιαννέλη – Θεοδοσιάδη.

Αξίζει μια μικρή αναφορά στο διώροφο  κτίριο, που δεσπόζει επιβλητικό στην προκυμαία, το οποίο  επλήγη από τον σεισμό του 2017 και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, το πρώτο του μέλημα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 2019, ήταν η αποκατάσταση του οικήματος.

Η επαναλειτουργία του Δημαρχείου συνοδεύτηκε με μια σημαντική δωρεά.  

Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάζουν τους δεκάδες πίνακες της συλλογής του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη. Πολιτικός, και συγγραφέας μυθιστορημάτων και δοκιμίων, λάτρης της τέχνης, δείχνει στους συμπολίτες του, όπως λέει την ευγνωμοσύνη του στα χρόνια της κοινής τους πορείας.

162 κομμάτια 40 γνωστών ζωγράφων του νησιού, λιθογραφίες, στολές από την Σμύρνη, βιβλία, κοσμούν τις προθήκες και τους τοίχους του διώροφου Παλαιού Δημαρχείου που έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε Πινακοθήκη. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για κάθε πίνακα, ζωγράφο και έκθεμα από ένα φυλλάδιο που εξέδωσε ο Δήμος. Αυτή είναι η πρώτη δωρεά και θα ακολουθήσει μια ακόμη σε κάποιον άλλο χώρο, γιατί ο υπάρχων είναι πλήρης.

Ο δωρητής φιλοδοξεί ότι με την συνδρομή του Δήμου θα δημιουργηθεί σύντομα και ένα μουσείο αφίσας ελληνικού κινηματογράφου. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης έχει στην κατοχή του περίπου 400 με 500 αφίσες, που χρονολογούνται πριν από το 1950, και προσδοκά να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν.

Πηγή https://www.ertnews.gr