ΒΙΝΤΕΟ: Κορωνοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία - Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα»

ΠΗΓΗ MEGA TV

Γιατροί περιγράφουν στο MEGA τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν, τη στιγμή που περιοχές κοκκινίζουν η μία μετά την άλλη.

Η χώρα στη δίνη της πανδημίας. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι νοσούν από κορωνοϊό, ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται κατά 60% και τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα 15 ημέρες.

Ο δείκτης θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότερα από την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία αλλα φτάσαμε πολύ χειρότερα πέρσι τον Νοέμβριο αυτό μπορει να συμβει και φέτος» ανέφερε ο συντονιστής πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Διαμαντής Χλώρος.

 

«Ξυπνά» ο εφιάλτης του 2020

Ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα, με τις ΜΕΘ να παρουσιάζουν εικόνα συμφόρησης.

Οι κλίνες ΜΕθ είναι γεμάτες, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και οι 23 κλίνες είναι κατειλημμένες. Την ιδια εικόνα παρουσιάζει και το νοσοκομειο «Παπανικολάου» με γεμάτες και τις 30 κλίνες , ενώ στον Άγιο Παύλο και τον Άγιο Δημήτριο και οι 7 κλίνες είναι γεμάτες.

Συνολικά 115 ασθενείς πήγαν χθες στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπανικολάου, αριθμός πρωτοφανής στους 20 μήνες πανδημίας. Η δύσκολη εφημερία στο «Παπανικολάου» ολοκληρώθηκε με μόλις 7 διαθέσιμες απλές κλίνες, ενώ οι κλίνες στις ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες.

Έξι ακόμη περιοχές της Ελλάδας βάφτηκαν κόκκινες. Δυτική Αττική, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Ροδόπη και Λέσβος, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετα τα 23 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε κλινική της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σε Χαλκιδική, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Σέρρες, Βέροια, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε για δείγμα, τραγική η κατάσταση σε Βόλο και Λάρισα με γεμάτες τις 44 κλίνες ΜΕΘ, ενώ γεμάτες είναι και 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας. Ελάχιστες κλίνες είναι κενές στην Αττική και συνολικά μόνο 98 κρεβάτια υπάρχουν σε όλη την χώρα.

 

Γεμίζουν οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους

Στις τρεις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εντοπίζονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Στη Δυτική Μακεδονία, στην 3η ΥΠΕ δηλαδή, που είναι μέρος και της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92, με το 93% από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις απλές κλίνες νοσηλείας το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει στο 93%.

Στην 4η ΥΠΕ, που είναι και αυτή μέρος της Θεσσαλονίκης νοσηλεύνονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς με το 91% να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι η Θεσσαλία, σε Μονάδες νοσηλεύονται 60 πολίτες με το 78% να είναι ανεμβολίαστοι.

Σε κοινούς θαλάμους, high flow, νοσηλεύονται 23 ασθενείς και είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση αφού μέσα σε τρεις ημέρες τα ραντεβού εμβολιασμού ξεπέρασαν τις 73.000.