BINTEO: Πρόκληση Τούρκων με «απαγόρευση» ελληνικών ασκήσεων σε Σαμοθράκη και Λήμνο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Νέες απειλές με στόχο την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζει εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως είναι παράνομες οι ελληνικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το ίδιο προκλητικό τροπάριο. Τη σκυτάλη πήρε τώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που με αντι-NAVTEX η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι παράνομες ελληνικές ασκήσεις έξω από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

«Στη Μεσόγειο εργαζόμαστε για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των δικαίων μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ο διαύλος επικοινωνίας με την Άγκυρα παραμένει ανοικτός αρκεί να σεβαστεί πράγματι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Με τη νέο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο, σχεδόν, των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σαφές μήνυμα έστειλε στη γειτονική χώρα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Μόνο τότε η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα μπορούσε να αποκτήσει πραγματικό νόημα και να μην είναι μια ατελέσφορη διαδικασία του τύπου “ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, ενώ αύριο ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο και να επικυρώσουν τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι πάντα τον ανησυχούσε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.  Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπαυσε 9 επίτιμους πρόξενους γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος έστειλε στα κατεχόμενα ως γενικό αρχηγό τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι.