BINTEO: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα - «Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

ΠΗΓΗ MEGA TV

Από το Σάββατο μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σύμφωνα με τα οποία για να μπει ένας ανεμβολίαστος σε καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και κομμωτήρια θα χρειάζονται τεστ. Επιπλέον, αναμένεται μπαράζ ελέγχων και γι’ αυτό επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί.

Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των νέων υγειονομικών μέτρων έρχονται από το Σάββατο. Περίπου 1900 μικτά κλιμάκια σε όλη την χώρα, 8.000 αστυνομικοί, 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας.

«Εγώ θέλω να εμβολιαστώ ο άλλος μπορεί να μη θέλει γιατί να κολλήσω; Πρέπει να κάνουν όλοι το εμβόλιο δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ένας πολίτης.

Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. «Πιστεύω ότι είναι ένα σωστό μέτρο γιατί δεν θα υπάρχει φόβος», δήλωσε ο Πάνος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης καταστήματος.

 

Τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτα» περιμένουν τους παραβάτες, ιδιοκτήτες και πελάτες.

Ο Θεόδωρος Τσαρούχας, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η αγορά έχει πάρει μία οικονομική ανάσα, να μας απειλούν ότι θα μας βάλουν πρόστιμο 5000 και θα μας κλείσουν, αυτό είναι μία ταφόπλακα».

«Υπάρχει και κόσμος που έχει τις ιδιοτροπίες του, σου λέει δε σηκώνομαι, τι θα κάνεις θα φωνάζεις την αστυνομία;», είπε ο Χρήστος Ράμπος, ιδιοκτήτης ταβέρνας.

 

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες

Έναν επιπλέον υπάλληλο για να κάνει τους ελέγχους θα χρειαστούν όπως λένε ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Ο Νίκος Κογιουμτζής, αντιπρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθήνας, ανέφερε: «Είναι ανέφικτο ένας ιδιοκτήτης να ελεγχθεί και να εξυπηρετεί, δεν μπορεί να κάνει τον αστυνομικό».

«Πολλοί παίρνουν τηλέφωνο και ρωτάνε αν θα το εφαρμόσουμε προκειμένου να έρθουν ή να μην έρθουν», καταγγέλλει ο Χρήστος Κώτσης, ιδιοκτήτης καφετέριας.

Πάντως κάποιοι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται πως ψάχνουν τρόπους για να ξεγελάσουν τους καταστηματάρχες. «Θα τη βρούμε την άκρη, μην αγχώνεσαι,εντάξει κάτι θα κάνουμε για να μπούμε», δηλώνει ένας ανεμβολίαστος πολίτης.

 

Γέμισαν τα κομμωτήρια

Λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων γεμάτα είναι τα περισσότερα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. «Έσπευσα να καλλωπιστώ, τα μαλλιά μου και τα γένια μου γιατί δε ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι», λέει μία πολίτης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν ότι θα αναβιώσει το φαινόμενο των «μαύρων» ραντεβού με το βαλιτσάκι.

Η Αρετή Κίκερη, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου δήλωσε: «Εννοείται θα στηρίξουμε ό,τι πρέπει από δική μας πλευρά. Τα κομμωτήρια ήταν ασφαλή. Οι πελάτες μας ρωτούν τι θα ισχύσει, βλέπουμε μια κινητικότητα στα τηλέφωνα για το πως μπορούν να έρθουν».

Στην Πάτρα, καταστηματάρχες της εστίασης ετοιμάζονται από τη Δευτέρα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα.

 

«Εκτοξεύονται» τα πρόστιμα

Για πελάτες : Από 300 €  σε 500 €

Για καταστηματάρχες :από 2.000 € και 7 ημέρες κλείσιμο  σε 5000 € και 15 ημέρες κλείσιμο

 

Που θα γίνονται οι έλεγχοι

Σε καταστήματα με «ιστορικό» παραβατικότητας

«Έφοδος» σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ, εμπορικά κέντρα

σε εξωτερικούς χώρους σόμπες και πλαϊνά διαχωριστικά

Σε «κλοιό» οι επιβαρυμένες περιοχές