Π. Κουφελος: "Λύση για τον καταρροικο 13 χρόνια μετά"Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Παναγου Κουφελου.

«Άρση απόφασης ορισμού ζώνης προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό»

Απαλλαγμένη πλέον η Λέσβος από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα. Από το 2008 μέχρι και σήμερα ίσχυαν περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση προς πάχυνση ή αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου προς την υπόλοιπη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Κωνσταντίνος Μουτζούρης με δελτίο τύπου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβαίνει άμεσα λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας και κατά συνέπεια κάθε γεωγραφικής περιοχής δεδομένων των συνθηκών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα κ.Πανάγος Κουφέλος δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ένας ακόμη στόχος της Περιφερειακής Αρχής επιτυγχάνεται. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η άρση της καραντίνας και κατά συνέπεια η δυνατότητα εξαγωγών των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων του νησιού στην υπόλοιπη Ελλάδα οδηγεί στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Η αιγοπροβατοτροφία της Λέσβου αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα λόγω της επιβληθείσας απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο εξαιτίας της ύπαρξης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Ως εκ τούτου η συνέχιση ισχύος των επιβληθέντων απαγορευτικών μέτρων θα συνέχιζε να ήταν επιζήμια για την οικονομία του τόπου. Στο όλο εγχείρημα και στην επίτευξη του στόχου μας συνέβαλε τα μέγιστα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου με τους συνεχείς ελέγχους και τις κατευθυντήριες γραμμές. Ο Διευθυντής, οι κτηνίατροι, τα στελέχη και οι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας εργάστηκαν επί δεκαπέντε μήνες άοκνα και με ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την άρση της καραντίνας στα πλαίσια ευελιξίας του ευρωπαϊκού κανονισμού 2020/689 . Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και δεν θα πάψουμε να λέμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι αυτές οι οποίες κάνουν τα όνειρα και τους στόχους της Περιφερειακής αρχής έργο. Η δύναμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Σήμερα και πάντα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζουμε τα επόμενα μας βήματα, προκειμένου να τονώσουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα.

 Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως κεντρικό άξονα της περιφερειακής πολιτικής μας, κυρίως την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα για να φέρουμε το Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο»