Σ.Κ Μυτιλήνης με αφορμή την 25η Νοεμβρίου «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους»


Ενημερωτικό Σημείωμα από το ΣΚ Μυτιλήνης με αφορμή την  25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2013, εντάσσεται στο πανελλαδικό δίκτυο των παραπάνω υποστηρικτικών δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής) σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό (Σύμβουλος Υποδοχής, Κοιν. Λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομικό). Η επιστημονική εποπτεία ασκείται από το ΚΕΘΙ σε όλες τις δομές του δικτύου προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τις γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων. 

Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΓΓΔΟΠΙΦ είναι ''Λέξεις μαχαιριές'' λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους, είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα ''Λέξεις μαχαιριές'' τις προτρέπει να ''ακούν'' τις πράξεις και όχι τα λόγια γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.  Στόχος μέσα από το μήνυμα αυτό, είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο δομών μας για βοήθεια και στήριξη.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης λειτουργεί από Δευτέρα – Παρασκευή από τις 08:00-16:00 και βρίσκεται στην Παπαδιαμάντη 2 στη Χρυσομαλλούσα.

 

Τηλ. επικοινωνίας: 22510 34470

E-mail: mytilini@isotita.gr

Ιστοσελίδα: www.womensos.gr