Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής τίμησε την 109η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης


Του Μιχάλη Χριστοδούλου

 

Με ενθουσιασμό στην Νέα Υόρκη, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά προγραμμάτισαν τρεις εκδηλώσεις για να γιορτάσουν «τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» και «την 109η επέτειο από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης».

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με Αρτοκλασία, Μνημόσυνο και Δοξολογία για τους Ήρωες του 1821 και 1912.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου με Παιδική Γιορτή για τους Αγώνες του 1821 και 1912, στο διαδίκτυο, με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, που απήγγειλαν ποιήματα.

Η τρίτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 με Τηλε-Παρουσίαση για την αποφασιστική Μάχη του Κλαπάδου και για τους Ήρωες του 1821 και 1912, με συμμετοχή από Νέα Υόρκη, Αθήνα και Μυτιλήνη.

Η αρτοκλασία έγινε υπέρ της υγείας των απογώνων των Ηρώων του 1821 και 1912. Στο μνημόσυνο ο Ιερέας διάβασε τα ονόματα των Ηρώων που θυσίασαν την ζωή τους το 1912 και τα ονόματα των Ηγετών των Νικηφόρων Αγώνων του 1821 και 1912. Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Υψηλάντης, Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για το 1821. Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης για το 1912.

Για την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αναστάσιος Νικοδήμου ανέφερε ότι: «η εκδήλωση μας σκοπό έχει να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη στους Ήρωες του 1821 και 1912 και ότι ο Ελληνικός Στρατός πάντοτε δόξασε την Ελλάδα με τον ηρωισμό του και τις θυσίες του και είναι έτοιμος έτοιμος να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ελλάδος στην στεριά, στον αέρα, και στην θάλασσα»

Από την Μυτιλήνη, όπου τώρα βρίσκεται σε διακοπές, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μολυβιάτης ανέφερε ότι: «την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στην Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε δοξολογία για τους Αγωνιστές του 1912 προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας. Παρευρισκόμενοι ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, οι Στρατιωτικές και Δημοτικές Αρχές, και πλήθος κόσμου με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για τους Ήρωες του 1912»

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Ρήγας ανέφερε ότι: «η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, με μεγάλο ενδιαφέρον, προσδοκά να βρεθεί λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, γιατί αλλιώς θα έρθει χάος στις μελλοντικές γενιές. Στην λύση μπορούν να παίξουν ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ενδιαφερώμενα Κράτη, η λογική, και ο καθένας σύμφωνα με την θετική ενέργεια που έχει»

Ο Ταμίας (3ος) της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Μπάνης ανέφερε ότι: «η Ελλάδα έχει ένδοξη ιστορία και όλοι μαζί θα πρέπει να την διδάξουμε στα παιδιά μας και ακόμη θα πρέπει να παραδώσουμε την Πατρίδα μας την Ελλάδα ακέραια και ανεξάρτητη στην νέα γενιά»

 Για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Νεκτάριος Βακάλης ανέφερε ότι: «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την Κυριακή 14 Νοεμβρίου παρευρέθηκε στην αρτοκλασία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μανταμαδιωτών κ. Μένη Κορδουσά στην ομιλία της είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε τον Πολιούχο του χωριού μας Ταξιάρχη και την απελευθέρωση του νησιού μας. Το νησί μας έχει μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ένας τόπος που γέννησε και ανέθρεψε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ανθρώπους που αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά, για την πατρίδα, την λευτεριά, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλα αυτά που κληρονομήσαμε θέλουμε να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας για να συνεχίσουν την ιστορική παράδοση των προγόνων μας. Η Πρόεδρος των Μανταμαδιωτών τόνισε:

«Γιατί ένας λαός που σέβεται την ιστορία του πάντα θα παλεύει και θα προχωράει μπροστά».