PICS: Κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στην Μυτιλήνη


Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την αξιολόγηση αλλά και θέματα που αφορούν σε θέματα επιμόρφωσης και χρηματοδότησης των σχολείων

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Λέσβου στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρώντας στην αξιολόγηση, έτσι όπως την θέλει η Κυβέρνηση.

Πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο το πρωί της Δευτέρας, στην πλατεία Σαπφούς από τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και την ΕΛΜΕ Λέσβου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης στηρίζοντας του καθηγητές και γονεις, αλλά και μαθητές.

Η πορεία ξεκίνησε από το κτήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης προς την πλατεία Σαπφούς όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες.


Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί:

* Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη «αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών» (Ν. 4823/2021, Ν. 4692/2020, Υ.Α. 108906/ΓΔ4/10.9.202, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση.
* Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο, με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
* Να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί συνολικά ο Νόμος 4823/21 (Κεραμέως).
* Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.
* Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.
* Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.
* Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο Νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά. Ο νόμος- «έκτρωμα» θα μείνει στα χαρτιά.

Συλλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.